Type and press Enter.

Elbow – Cast of thousands

De muziekindustrie zit soms raar in elkaar. Tien jaar lang moest de band uit Manchester vechten voor een platencontract. Toen eindelijk het debuutalbum Asleep In The Back uitkwam, in 2001, waren de reacties uitermate lauw. Maar de plaat ging steeds beter verkopen en bleek een groeibriljantje, muzikaal geestverwant aan Kid A van Radiohead en het donkere werk van Arab Strap.
Om de schade goed te maken duiken media in binnen- en buitenland nu massaal op de release van Cast Of Thousands, de tweede plaat van het vijftal die overal jubelende recensies krijgt. En dat nou is vreemd. Omdat de eersteling gewoon beter was. Liedjes bevatte die je nu nog mee kan neurie?n. Mooi was door de donkere kant van het leven in de grote stad te beschrijven.
Niet dat Cast Of Thousands een optimistisch werkje is. Elbow kiest deze keer wel voor een wat lichtere, sprookjesachtige melodieën, maar de treurstem van Guy Garvey blijft overheersen. Deze keer krijgt hij regelmatig versterking van koortjes, inclusief duizenden bezoekers van hun concert op Glastonbury. En met opener Ribcage, Switching Off en I’ve got your number levert Elbow weer een aantal prachtsongs af. Maar net zo vaak klinkt de band geforceerd op zoek naar goede idee?n. Aardige plaat dus, maar de vorige was echt beter.