Type and press Enter.

Zoals voorspeld: the future has arrived

Ik kraam ongetwijfeld nogal eens onzin uit. Maar in een tamelijk lang epistel twee jaar geleden voorspelde bovengetekende al dat de krantenwereld helemaal op de schop zou gaan. Sneller nieuws, meer op de persoon afgestemd, en op andere plekken meer duiding. Plus, niet onbelangrijk: elektronisch papier zou de oude distributievorm (bezorging) overbodig maken.
Het gaat allemaal eigenlijk nog veel sneller dan gedacht. Kranten als DAG maken in feite al een elektronisch dagblad op het web, continu ververst en op maat toegesneden. Over de kwaliteit van de papieren versie valt te twisten, de internetpagina is echt geweldig.
Net als collega’s van De Pers en Spits zetten ze het oude distributiesysteem ook op de helling. Door de kranten gewoon uit te delen op stations gaan de kosten enorm omlaag. Enig nadeel is wel dat grote doelgroepen (lees: de autobezitters) grotendeels overgeslagen worden.
Maar goed, het tweede deel van de revolutie begint nu ook goed op gang te komen. Een dochter van Philips heeft namelijk het eerste elektronische kleurenpapier op A4-formaat geproduceerd. Eigenlijk is papier geen goed woord: het blijft een scherm, maar dan ultradun en buigbaar. Het apparaat schijnt alleen energie te vreten als van pagina gewisseld wordt. Milieuvriendelijk dus. Het is de volgende stap naar realisatie van wat in de film Minority Report al te zien was: hoofdrolspeler Tom Cruise die in de trein de krant op elektronisch papier zit te lezen en de artikelen continu geactualiseerd ziet worden…