Type and press Enter.

Admiral Freebee – Songs

Koning, keizer, admiraal: Mr Freebee redt ze allemaal. Want 2004 was natuurlijk, laten we het voorzichtig zeggen, geen best jaar voor de Belgische rock. De langverwachte platen van Zita Swoon, maar nog meer Novastar, Ozark Henry en Soulwax waren lang niet zo goed als hun eerste werkjes. Maar gelukkig hebben de Belgen dus Admiral Freebee nog.
Het soloproject van de 29-jarige Tom van Laere uit Brasschaat verraste twee jaar geleden vriend en vijand met de zelfvernoemde debuutplaat. Mooie, kleine popliedjes als Rags n run en Einstein Brain nestelden zich in het hart van de popliefhebber. Met opvolger Songs ramt-ie die nummers er meteen weer uit: de nieuwe plaat is nog beter en constanter dan de vorige. En bovendien een stuk harder.
Al in opener The worst is yet to come schreeuwt de man de demonen van zich af. Ook single Oh Darkness en Murder of the sun zijn vette meezingrockers, waarbij de Belg zich keurig tussen Neil Young en Bruce Springsteen nestelt. Tussen dat donkere geweld maakt hij ook nog prachtige miniatuurtjes als Boy you never found of Carry on, waarin elke spaarzame noot raak is en de melancholieke stem van Van Laere volledig tot zijn recht komt. Een enkele dip daargelaten is Songs nu al een hoogtepunt van dit jaar. Hopelijk kunnen Millionaire en dEUS later dit jaar het Belgisch blazoen weer verder oppoetsen.