Type and press Enter.

Diginews 13: de fun factor

Ben Rogmans werd deze week door de redactie van het vakblad De Journalist uitgeroepen tot journalist van het jaar. De hoofdredacteur van dagblad De Pers riep bij die gelegenheid dat zijn krant had bewezen dat het best mogelijk is om een positief dagblad te maken.
Nou kun je best redetwisten over de vraag of zijn krant inderdaad zo enthousiast in het leven staat. Persoonlijk vind ik het een droog en erg serieus dagblad, met nauwelijks een vrolijke noot. Hardcore journalistiek. Of traditioneel. Of ouderwets. Vernieuwend of aansprekend is het in elk geval niet.
Ook De Pers lijkt een beetje last te hebben van de breedgedragen opvatting dat kwaliteitsjournalistiek, waar we die krant voor het gemak even onder scharen, niet ironisch of grappig mag zijn. Van het doorbladeren van zo’n pak papier word je dus nog steeds niet bepaald vrolijk.
Jammer, want het een (serieus) hoeft het ander (ontspanning en vertier) niet uit te sluiten. De wereld bestaat niet alleen uit ernstige zaken. Een krant moet tegenwicht bieden, balans creëren. Bovendien het is vaak goed om onderwerpen speels uit te leggen: meer kans dat het bij de lezer blijft hangen. En dat is uiteindelijk toch het doel.

Op internet is het nog een graadje erger. Want op het web is een surfer meer op zoek naar ontspanning. Bovendien biedt internet tal van manieren om nieuws ‘op te leuken’. Voor sommige krantenmensen klinkt dat verschrikkelijk. Ik zeg juist dat het de toekomst is. Je daagt bezoekers uit om steeds verder door te klikken. Heerlijk ronddwalen in flash-animaties (bekijk eens deze drukjacht-graphic), dossiers of een quiz. Ja, dat laatste lijkt in eerste instantie een beetje plat. Maar een quiz over de Amerikaanse verkiezingen kan toch ook behoorlijk educatief zijn?
Het is, kortom, tijd voor een serieuze boodschap die op een toegankelijke, interactieve, speelse manier gebracht wordt. Hoe dat kan, daarover volgende week meer. Tijd voor de fun factor.