Type and press Enter.

Diginews 35: whatever happened to the podcast

De vraag stellen is hem vaak beantwoorden. Een paar jaar geleden was de podcast een rage. Daarna leek de video podcast (of vodcast) aan een opmars te beginnen. Maar beiden lijken uit het internetuniversum verdwenen.

Is er dan geen behoefte meer aan? Dat zal het probleem niet zijn. Maar de techniek is inmiddels al zoveel verder dat een hoop uitzendingen online gestreamd kunnen worden. Geen noodzaak dus om elke dag je iPod aan het infuus te hangen om content te downloaden. Bovendien kun je in real-time luisteren.
Maar er is volgens mij meer aan de hand. Want de gedachte dat mensen die achter de pc zitten niet naar muziek luisteren, is achterhaald. Ook blijken computergebruikers helemaal niet zo bang om online video te kijken. Kleiner scherm, inderdaad, maar dat weerhoudt hen er niet van massaal op YouTube en/of nieuwssites filmpjes te bekijken. Dat is net zo’n doodsteek voor de podcast als de beter wordende internetverbindingen. Stoppen dus met de podcast, en dat geld pompen in verbetering van online audio en video. Zoals de BBC bewijst met zijn enorm populaire iPlayer, en de Nederlandse omroep met UitzendingGemist.