Type and press Enter.

Diginews 36: techniek voor de journalist op pad

Bij Reuters gebruiken verschillende journalisten al de Nokia N95 voor video-interviews. Bij de Volkskrant testten we een halfjaar geleden de HTC Tytn II. Maar is er wel behoefte aan dergelijke apparatuur voor verslaggevers?

Het argument is altijd dat je als journalist iets moet kunnen opnemen als het zich voordoet. Getuige van een ongeluk? Snel een foto of video schieten. Maar de ervaring (bijvoorbeeld aanslagen in Londen) wijst uit dat het bijna altijd gewone passanten zijn die het materiaal aanleveren. Want zulke incidenten kondigen zich niet aan.
Voor breaking news heb je zulke geavanceerde gsm’s dus niet nodig. De enige toepassing waar op dit moment volgens mij enig nut te verwachten is, is het video-interview. Want een mobiele telefoon oogt niet erg gevaarlijk voor de geïnterviewse en je kunt zonder nabewerking iets heel snel online krijgen. Maar er zijn al hele lichte en kleine consumentencamera’s die veel betere kwaliteit leveren. Het kost alleen meer tijd qua nabewerking.

Maar toestellen als de iPhone, dat zijn toch eigenlijk mini-pc’s geworden, sputteren de nieuwlichters tegen. Klopt. En voor consumenten zijn ze heel hip en handig. Je kunt er zelfs behoorlijk op surfen.
Maar zie je zakenmensen de hele dag alleen met zo’n ding werken? Nee dus. Journalisten vallen in die klasse. Als je onderweg bent, wil je snel en makkelijk nog kunnen researchen op het internet. Je wilt tussen de bedrijven door nog snel een artikeltje tikken. Dat doe je niet op een mobiele telefoon, zeker niet zonder fysiek toetsenbord.
Mijn advies: koop een kleine laptop. Zoals de Asus Eee, of de nieuwe E-line van Dell. Compacte oplossing, kan makkelijk mee in elke tas en is robuust genoeg om mee te werken.

Het allerbelangrijkste is echter dat de techniek slechts faciliterend is. Het grootste knelpunt zit nog in de hoofden van veel journalisten. Als ze hun werkwijze niet veranderen, heb je niets aan een hippe laptop. Ze moeten het apparaat meenemen en ermee produceren als ze op pad zijn. Een persconferentie in Lausanne of een debat in Den Haag: ik wil het als bezoeker van een nieuwssite nu lezen, meteen. En niet eerst de journalist terug laten rijden naar de redactie. Wakker worden!