Type and press Enter.

Malkovich maakt Disgrace tot venijnige film

Hij neemt uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar met zichtbare tegenzin. Want professor David Lurie werd gekaapt door Eros, en daar verweer tegen bieden is zinloos, vertelt hij in dichterlijke volzinnen.

Disgrace is de verfilming van het boek van de Zuid-Afrikaanse auteur J.M. Coetzee (recensie), dat in eigen land zwaar omstreden was omdat het stigmatiserend zou zijn voor de zwarte bevolking. Maar in zowel het boek als de film komt niemand er goed van af, ook de door John Malkovich vertolkte Lurie niet.

Affaire
De professor in literatuur heeft een korte affaire met een studente, die hem daarna aanklaagt. Het kost hem zijn baan op de universiteit. Om die periode te verwerken, gaat de romanticus op bezoek op het platteland bij zijn dochter Lucy.
Ze wordt al snel het slachtoffer van geweld gepleegd door drie zwarte jongens, terwijl haar vader machteloos opgesloten op de wc ligt. Tot zijn verbazing en woede doet Lucy slechts aangifte van diefstal, niet van het geweld. Omdat Lucy verder moet met de straatarme lokale bevolking, in het land (en landschap) waar ze zoveel van houdt. En dat vergt grote offers.

Heftig
Disgrace schetst een realistisch, heftig beeld van Zuid-Afrika. De romanticus Lurie moet uiteindelijk met tegenzin toegeven aan die realiteit. Net als in het boek, dat door regisseur Steve Jacobs behoorlijk nauwgezet gevolgd wordt, blijkt de integratie tussen blank en zwart nog steeds lastige botsingen van culturen op te leveren. De apartheid is verdwenen, maar de problemen van het prachtige land nog lang niet.
Dat leverde Coetzee dus veel kritiek op in eigen land. Maar hij en regisseur Jacobs ontzien niets of niemand: de onderkant van de menselijke moraal en de schaduwzijde van de Zuid-Afrikaanse mentaliteit schuren ook op het celluloid met de voelbare liefde en affectie van de verschillende hoofdpersonen. Malkovich en Jessica Haines (als Lucy) maken Disgrace tot een pijnlijk, ongemakkelijk en fascinerend portret van het land en zijn mensen.