Type and press Enter.

Unknown zagen we al eerder, en beter

Kan een bewezen steracteur een actiefilm credibility geven, of blijft het een ordinaire aciefilm? Matt Damon probeert het regelmatig als Jason Bourne, Liam Neeson nu in Unknown als Dr. Richard Harris.
Wat beide films gemeen hebben, is dat ze grauw-realistisch zijn geschoten in een hyperactieve stijl. Er is dus een cinematografisch interessnt laagje overheen gelegd, al zou je het ook kunnen zien als snobistische drukdoenerij: de visuele stijl moet dan ook een diepgaand verhaal suggereren.

Geen snobisme
In Unknown is in elk geval geen sprake van snobisme. Regisseur Jaume Collet-Serra slaagde er in om een onderhoudende thriller te maken, vakkundig gelardeerd met achtervolgingen door Berlijn en de onvermijdelijke plotwendingen.
Ook Neeson is vakkundig als de dokter, die meteen na aankomst in de Duitse hoofdstad een ongeluk krijgt en aan de dood ontsnapt. Als hij wakker wordt, heeft iemand anders zijn identiteit aangenomen en lijkt zijn vrouw hem niet meer te herkennen.

Deja-vu
Tamelijk paranoïde, inderdaad. Net als destijds de start van de Jason Bourne-reeks. Unknown lijkt daar op, maar dat is meteen het grootste probleem. Na twee onderhoudende uren heb je zelden het idee dat de dokter echt in gevaar was. Erger nog, je hebt ook het idee dat je zulke verwikkelingen elders al eens gezien hebt.