Type and press Enter.

Söderbergh verliest urgentie met nieuwe film Contagion

Hij is misschien wel een van de bekwaamste regisseurs van Hollywood. Steven Söderbergh bewees in het verleden al meermaals (oa Traffic) dat hij het kan. En ook in zijn nieuwste film Contagion werkt hij met topacteurs als Anne Hathaway en Matt Damon. Waarom lukt het hem dan niet meer om echt urgent werk af te leveren?

Contagion is overigens vakwerk. Gemaakt met flair. Een verhaal dat meteen in de hoogste versnelling schakelt en er gelikt uit ziet. Je kunt het als toeschouwer zelfs benauwd krijgen van al die mensen die je ziet stikken en sterven door een virus dat vanuit Azië razendsnel de rest van de wereld bereikt.

Bedoelingen
Maar Contagion is geen spannende actiefilm a la Outbreak, want je hoeft nooit te twijfelen aan een enigszins goede afloop. Misschien is het een thriller met een boodschap. Een aanklacht tegen de vleesindustrie, of tegen de absurde snelheid waarin de economie tegenwoordig draait en een probleem in het ene land meteen tot problemen elders leidt.
Dan had Söderbergh echter beter een documentaire kunnen maken. Nu blijft Contagion hinken op vele intenties. Gaat het om het slechte in de mens, verbeeld door een vileine rol van Jude Law? De kracht van vaderlijke liefde? We weten het niet.

Belangrijkste vraag
Söderbergh knoopt aan het einde alle losse eindjes vakkundig aan elkaar en beantwoordt alle openstaande vragen. Behalve de belangrijkste: wat wilde hij bereiken met zijn film?

2 comments

  1. Ik heb toevallig vanavond deze film gekeken.
    Wat mij vooral opviel was dat de film nooit in een versnelling kwam. Het is niet echt duidelijk geworden dat de wereld te maken had met een extreem dodelijk virus. Ja, het werd wel verteld natuurlijk, maar ik miste de wanhoop en de impact die het teweeg heeft gebracht.

    Jammer, want met een cast en regisseur als deze is het verwachtingspatroon heel hoog.

    Ik geef de film een krappe 7

  2. Even een toevoeging.

    Anne Hathaway speelt niet in deze film. Bedoel je misschien Gwyneth Paltrow?

Comments are closed.