Type and press Enter.

De Heineken Ontvoering raakt weg kwijt

Aan gratis reclame geen gebrek, dankzij de rechtszaak van Willem Holleeder. De ontvoering van Freddy Heineken in 1983 lag sowieso al in het collectieve Nederlandse geheugen. En het gegeven dat een van de grootste zakenmannen van het land ontvoerd wordt door enkele Amsterdammers, is uiteraard prachtig bronmateriaal. Waar kan het dan mis gaan?

Van God Los was enkele jaren een soortgelijke film. Over de Bende van Venlo, maar met enkele aanpassingen ten opzichte van de historische feiten. Dat pakte geweldig uit: het debuut van regisseur Pieter Kuijpers was meesterlijk indrukwekkend, met Tygo Gernandt als gestoorde crimineel.

Gevaarlijk
Ook in de Heineken Ontvoering zijn aanpassingen gedaan ten opzichte van het waargebeurde verhaal. De meest geslaagde ingreep is om Willem Holleeder en Martin Erkamps te combineren tot één persoon. Deze Rem, een geweldige rol van Gijs Scholten van Aschat, begint timide maar blijkt uiteindelijk de gevaarlijkste van de vier ontvoerders.
De eerste anderhalf uur draaien rond hem. De altijd op de loer liggende waanzin, je voelt hem dan, terwijl hij de ontvoerde Heineken treitert en treitert. De film is dan donker, dreigend, geschoten in grauwe tinten.

Relatietherapie
Maar dan komt Heineken, gespeeld door Rutger Hauer, vrij en gaat het mis. De aandacht verschuift naar hem. Erger nog: van een misdaaddrama verandert de film in een soort relatietherapie. Volkomen ongeloofwaardig hoe Heineken’s echtgenote op een gegeven moment begint te huilen en even later ineens de sterke vrouw uithangt.
Dan volgt er ook nog een ontknoping op Sint Maarten (overigens opgenomen in Zuid-Afrika), die volledig overbodig was. Die ontmoeting tussen Rem en Heineken had ook in Parijs plaats kunnen vinden: die dialoog is dan wel weer het ijzingwekkendste moment van de film.