Type and press Enter.

Ajax en Arie

Je hebt van die figuren, die je voor de eerste keer ziet en meteen voelt: niet te vertrouwen. Type tweedehands autoverkoper, zeg maar. Zo’n man die wat krom is recht probeert te lullen. Of in elk geval zo te verdraaien dat het nooit aan hem lag.
Arie van Eijden, dus. Tja, ik laat me zelden verleiden tot stellingnames over mijn favoriete cluppie. Maar de onbetrouwbaarheid straalt gewoon van deze Ajax-directeur af. Alleen in het voetbalwereldje, waar bedriegen en liegen bijna norm is, kan het gebeuren dat iemand zo gerehabiliteerd wordt.
Je zou het namelijk haast vergeten, maar Van Eijden is ooit weggestuurd door de club. De man was namens de club betrokken geweest bij allerlei louche transfers en belastingfraude. Hij had het zo bont gemaakt dat de Amsterdammers hem niet meer konden handhaven. Geloof me: dan moet je in het voetbalwereldje heel wat op je kerfstok hebben.

Enkele jaren later liep hij weer rond, inmiddels in de net gebouwde Amsterdam Arena. Van Eijden is namelijk een survivor, iemand die alle tegenslagen lijkt te overwinnen. Hij kent de club als geen ander, inclusief alle belangenclubjes. Het is een gladjanus, nooit te beroerd om te liegen. Ooit vertelde hij in een hotel in Glasgow off the record tegen journalisten dat Co Adriaanse binnenkort ontslagen zou worden als trainer van Ajax. Een extreem smerige streek, zoiets doe je als directeur van een club niet. Maar nog erger was dat Arie geen echte vent bleek: hij ontkende doodleuk zijn uitlatingen.
Dat hij naast het liegen en bedriegen er ook zelden in slaagde om goede versterkingen aan te trekken, is niet alleen zijn schuld. Aan de andere kant is het voetbal van de Amsterdammers inmiddels zo steriel en on-Ajax, dat ik het hele seizoen nog niet in de Arena geweest ben. Behalve een keer voor mijn werk dan.
Dat Martin van Geel nog steeds in Alkmaar werkt, en niet in zijn woonplaats Amsterdam, mag Van Eijden zich aanrekenen. Dat Adriaanse in de Arena overal vijanden zag en daardoor moeilijk functioneerde, lag deels aan de coach maar deels zeker ook aan de directeur.

Er zijn theorieën die zeggen dat mannen met een snor iets te verbergen hebben. Arie heeft een snor en een bril waarachter hij zich verschuilt. Plus een zootje leugens. Het zou voor Ajax, de supporters, spelers en vijfde colonne een zegen zijn als de man op zou stappen en plaats zou maken voor iemand die wel integer is. Meteen Martin van Geel benoemen. En dan mag die bepalen wie een geschikte trainer is voor de club.