Type and press Enter.

Lopen door het atelier van Herman

Hij zou er waarschijnlijk de lol wel van in hebben gezien, Herman Brood. Dat duizenden mensen door zijn rommelige atelier zouden lopen, om het te bewonderen als een bijna heilige plek. Maar grappig is het allerminst, om door de kamer van een overledene te lopen. Eerder bizar.
In het Groninger Museum loopt momenteel de tentoonstelling Cha Cha, over het fenomeen Brood. Deze maand had hij zestig moeten worden, Nederlands enige rock’n’roll junkie, en dat moet herdacht worden. Zeker in Groningen, waar de muzikant / schilder vandaan komt.

Schilderij Herman Brood

Dus pakten ze zijn atelier boven café Dante in Amsterdam op en verplaatsten het naar het museum. Het is haast genant om tussen de schilderijen te wandelen. Langs het geïmproviseerde bed, waar de video van Trainspotting draait. Aan de andere kant staan twee piano’s waar hij zijn doorleefde rockblues creëerde. Het wekt op de een of andere manier ontroering op. Omdat half Nederland hem nog steeds, terecht of onterecht, als knuffeljunk ziet.

Daar dragen ook de vele fotootjes bij die door vrienden en bekenden zijn gemaakt. Het maakt Brood tastbaar en menselijk, geen rockster. Want de expositie is meer dan alleen de reconstructie van zijn atelier. Er is een behoorlijke collectie van zijn schilderwerken. Zijn vroegere wc en badkuip staan ook prominent opgesteld, wat de herinnering aan Trainspotting alleen maar pregnanter maakt. En in het eerste deel hangt een hele collectie van zijn huisfotograaf Anton Corbijn. Met onder andere die ene foto, die Brood vangt als geen ander: