Type and press Enter.

Eindelijk een fatsoenlijk fotomuseum

Met het Huis Marseille of Foam in Amsterdam beschikte Nederland al wel over aardige musea voor foto’s. Maar het enige echte Nederlandse Fotomuseum was tot nu toe weggestopt in een veel te klein pand aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Tot het instituut kort geleden verhuisde naar de prestigieuze Wilhelminapier op de Kop van Zuid.
Vlak naast het aloude Hotel New York en de woontoren Montevideo staat daar Las Palmas. Dat is recentelijk opgeknapt en omgetoverd in een kantorengebouw, inclusief een spektaculaire uitbreiding aan de bovenkant. Maar ook het fotomuseum heeft er een plekje gekregen, op de begane grond en de kelder.
Daar is nu een overzichtstentoonstelling (Dutch Eyes) van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Veel meer dan een hele kleine selectie uit de enorme collectie is het niet, maar mooi is het wel. Wie meer wil zien, kan naar de eerste verdieping, waar in het studiecentrum een groot deel van de museumcollectie gedigitaliseerd is.
Wie geld over heeft, kan ook werken kopen. Wie tijd over heeft, moet nog een bezoekje brengen aan de kelder. Daar hangen nu prachtige jazzfoto’s van Ed van der Elsken.