Type and press Enter.

Totale opoffering voor de ultieme foto

Idealisme in de journalistiek wordt een steeds zeldzamer fenomeen. Kritisch, betrokken: ja. Maar je echt opofferingen getroosten om een goed, compleet beeld van de wereld te schetsen, zoals Sven Torfinn doet, is een uitzondering.
Ik ontmoette hem tien jaar geleden in Breda. De fotograaf opende in zijn thuisstad een expositie over de vrouwengevangenis daar. Hij had er een paar weken rondgelopen, met al zijn oprechtheid de sympathie van de dames gewonnen en hen op indringende wijze vastgelegd. Maar, vertelde Torfinn toen al, eigenlijk wilde hij weer naar Afrika, het continent dat hem na aan het hart ligt en waar hij al zo vaak was voor reportages.
Tegenwoordig woont hij er volgens mij, in Kenia. Zijn foto’s van de regio bezorgen hem talloze prijzen. Terecht. Zijn engagement is net zo groot als zijn kwaliteiten als fotograaf. Het vuur van compassie met de lokale bevolking en de verontwaardiging over hun situatie vlamt uit de foto’s.
Pas kreeg journalist Joris Luyendijk de Dick Scherpenzeel Prijs. Onderbelicht bleef dat Torfinn de fotoprijs won. Bekijk zijn foto’s eens op zijn site en op Volkskrant online.