Type and press Enter.

Een revolutie in online video

De tijd dat omroepen bepaalden wat je wanneer kon kijken, is bijna voorbij. Er zijn vooral op het web ontwikkelingen aan de gang die een revolutie in video op internet (en wellicht ook op de tv) teweeg zullen brengen.
Sowieso rukken de kastjes op die pc en tv aan elkaar koppelen. Via Apple TV of PC Zapper bijvoorbeeld kun je nu al de filmpjes van je computer bekijken in de huiskamer. Zie ook Erwin Blom over dit onderwerp.
Maar er is veel meer aan de hand. Het aanbod neemt toe via user-generated content en via digitale kanalen. Via het web zijn bijvoorbeeld series uit de USA de dag erna al over de hele wereld te zien. Zelfs de kleinste niches kunnen voortaan commercieel interessant zijn, want de markt is ineens wereldwijd.
Ook personaliseren rukt op. Via Operator 11, Tubecast, Miro of Joost kun je zelf je ideale tv-avond samenstellen. Je kunt er kiezen uit content en dat zelf bekijken en/of smeden tot een persoonlijke avond, waarin je zelf de fragmenten van commentaar voorziet.
De allerbelangrijkste ontwikkeling echter is een nieuwe versie van Flash, de videospeler die op 99 procent van de computers staat. De nieuwe versie is nog in beta, maar zeker is dat hij voortaan bijvoorbeeld ook het Apple Quicktime-formaat afspeelt én een veel hogere kwaliteit biedt. Download de betaversie hier, check de demo en ik zou zeggen: laat de toekomst maar komen.