Type and press Enter.

Diginews 12: Widgets

Beta homepage BBCDe persoonlijke homepagina van Google is een succes. Widgets in Vista zijn een hit. Op Facebook wemelt het van de kleine applicaties. Maar hoe valt dat te vertalen naar sites van nieuwsorganisaties?
Met de interface designer bij de Volkskrant had ik daar pas nog een goede discussie over. Bij de restyling van de nieuwssite is er meer structuur gekomen in de pagina. Er zijn vijf blokken gekomen: eentje voor de belangrijkste nieuwsitems, een blok voor een foto-slideshow, een ruimte voor vijftien andere nieuwsitems, rechts een sidebar vol met containers om dossiers en commerciele producten aan te prijzen. Onderin tenslotte staat een reep met zes links naar artikelen die in meestal op zustersites staan.

De interface designer ziet de toekomst in zo’n layout. Immers, vertelde hij, je kunt het zien als een grid van blokken. Widgets. Bouwstenen. Daarmee kun je als webdesigner knutselen en combineren dat het een lieve lust is. Maar dat kun je ook als gebruiker doen natuurlijk.

Het kwartje viel pas bij het lezen van een posting van Richard Titus, hoofd User Experience and Design bij de BBC online. Die zijn heel ver met een redesign en hanteren een aantal heldere principes: eenvoudige lay-out en vergaande personalisering via widgets zijn twee hele belangrijke.

Dat sites, ook van nieuwsorganisaties, persoonlijker en meer personaliseerbaar moeten worden roep ik al langer. Persoonlijker kan bijvoorbeeld via een andere toon in de artikelenaan te slaan, met name in blogs. Voor personaliseren is nu een geweldige tool gevonden door widgets te gebruiken. Wie acht items sport op de voorpagina wil krijgt dat, wie klassieke muziek wil en een vleugje politiek krijgt het eveneens. En het belangrijkste: wie onderuit wil zakken en journalisten de keuzes laten maken, zoals nu gebeurt, heeft van al die innovatie geen last. Die ziet nog steeds de oude vertrouwde sites. Simpel eigenlijk.