Type and press Enter.

Diginews 29: Bloggen is noodzakelijke hobby

Op zijn blog Buzzmachine legde Jeff Jarvis nog eens uit waarom hij zo veel tijd besteedde aan zijn internetdagboek. Natuurljk, de Amerikaan vindt bloggen leuk. Maar het is ook zijn visitekaartje. Het laat zien wie hij is, wat hij kan en wat hij weet.

Daardoor werd Jarvis uitgenodigd om een wekelijkse column te schrijven voor de krant, vinden bedrijven hem om lezingen te geven en kan de auteur ideeën opdoen en uittesten voor zijn boeken. Het is, kortom, een onmisbare schakel in zijn zakenleven.
Ik heb het idee dat maar weinig journalisten in Nederland Jarvis’filosofie begrijpen. Een weblog wordt nog steeds vooral gezien als internetdagboek en (dus) als een overbodige hobby. Als het web je niet interesseert, moet je er inderdaad misschien ook maar zo weinig mogelijk gebruik van maken. Al laat je zo wel legio mogelijkheden liggen.
Zo kun je werkgevers laten zien dat je echt affiniteit hebt met het medium internet. Henk Blanken gebruikte zijn weblog om zijn boek PopUp, geschreven samen met Mark Deuze, uit te testen en verbeteren. En op deze site staat niet voor niets een biografie: naast een hobby/proeftuintje is dit ook een cv. Het wordt tijd dat andere verslaggevers die kansen ook eens gaan zien.