Type and press Enter.

De blik van Anna Calvi betovert iedereen

Op haar MySpace-pagina staat dat Anna Calvi tango speelt. Dat is hetzelfde als beweren dat Guns N Roses countrymuziek maakt omdat ze ooit de akoestische ballad Patience maakten. Maar zuidelijk temperament heeft ze wel.

Haar vader is van Italiaanse afkomst, om precies te zijn. Als je naar haar muziek luistert, zou je eerder aan Spanje denken, omdat flamenco-invloeden door lijken te sijpelen. Bovendien heeft ze de uitstraling van een femme fatale: donkerblond haar strak in een knotje, vuurrood gelipstickte mond en een vurige blik in de ogen.
Na elk nummer afgelopen donderdag in de uitverkochte kleine zaal in Paradiso volgde dan weer wel een lief glimlachje en een bedeesd ‘thank you’. De Engelse is, kortom, zowel verlegen als ongrijpbaar. Je zag de mannen met bosjes omgaan voor deze mooie vrouw.

Intensiteit
Al zou je daarmee haar muziek te kort doen. Ze heeft namelijk een enorme strot, die vaak lief klinkt, maar in de uithalen ook donker en groots wordt. Bijna als een klassieke zangeres.
Haar liedjes bevatten datzelfde kleurenpalet. Echt los gaat het ze nooit, maar haar werk bevat een enorme intensiteit. De gitaarnoten snijden soms tot in je ziel. Geen wonder dat ze vorig jaar op tour mocht met Nick Cave’s Grinderman, dat David Bowie haar bewondert en dat Brian Eno haar ‘het grootste talent sinds Patti Smith’ noemde.

PJ Harvey
Ze is overigens ook al vaak vergeleken met PJ Harvey. Die gelijkenis is inderdaad groter, al bleek in Paradiso tijdens een verder overdonderend optreden dat ze qua kwaliteit van de liedjes de concurrentie met haar landgenoot nog niet aan kan gaan. Als ze echt zo veel talent heeft als Eno beweert, komt dat nog wel goed.

3 comments

 1. […] sta je dan, in de platenzaak, met een waardebon van twintig euro. Te besteden aan die fijne plaat van Anna Calvi die je als mp3 al gedownload hebt, of toch aan die frele Belg die je een jaar eerder […]

 2. Toeval:
  ivm concert Paradiso a.s. maandag zoch ik naar PJ Harvey die Bowie-nrs zingt en kwam ik plots jouw naam tegen. Dacht er zijn wel meer BT’s.
  Leuk om zo iets van je terug te zien!
  Trouwens die nrs heb ik nog niet gevonden.

  Groetjes,

  Jeroen (en Natascha)

  1. Ha, grappig zo van je te horen, Jeroen. Ik ga dinsdag naar PJ Harvey!

Comments are closed.