Type and press Enter.

Vertigo Chaos

Wat een ongelooflijke chaos deze week. U2 hield een speciale voorverkoop voor fans die zich via de website (en tegen betaling van veertig dollar) geregistreerd hadden. De belangrijkste reden om lid te worden was natuurlijk de gegarandeerde tickets voor de wereldtour, zoals u2.com niet naliet te beloven.
Nou hadden ze het de mensen van de site het kunnen weten: de belangstelling was overweldigend. In totaal registreerden meer dan honderdduizend mensen zich. Dus toen dinsdag, inmiddels door fans al omgedoopt in Bloody Tuesday, de speciale voorverkoop begon gingen de ticketsites meteen plat. Zoals altijd gebeurt bij de voorverkoop van de echt grote namen in de muziekwereld.
De organisatie bleek aan alle kanten te rammelen. Alle leden hadden een unieke code gekregen, die ze 1 maal mochten gebruiken om voor 1 show ergens op deze aardbol kaartjes te kopen. Maar na het inloggen met die code crashte de servers van de ticketsites. En wie opnieuw probeerde in te loggen… kreeg de melding dat het paswoord al gebruikt was. Kwam je er per toeval toch doorheen, dan bleek vaak dat slechts een klein deel van de beste kaartjes voor de leden gereserveerd was. Staanplaatsen? Bijna niet te krijgen. Vooral in Amerika kregen fans enkel zitplaatsen ergens hoog achterin de hal aangeboden.

Einde van de nachtmerrie? Nee. Als je wel leuke kaarten kreeg aangeboden, zoals ik twee staanplaatsen in Anaheim, kreeg je vaak problemen met het afrekenen. Vanwege technische problemen (onder andere firewall-settings) die de schuld zijn van Ticketmaster en U2.com kon de betaling niet afgewerkt worden. Weg kaartjes! Uiteindelijk bleek het het makkelijkst om via Ticketmaster zelf in te loggen en niet via U2.com. Het leverde me tenslotte nog 1 kaartje op voor show nummer vijf, op 5 april in Los Angeles.
Daarnaast ga ik in elk geval naar de touropening in San Diego en naar de Europese tourstart in Brussel. Ook de voorverkoop daar was een zeldzame chaos. Al moet ik zeggen dat zowel de Belgen als de Engelsen er alles aan gedaan hebben om de dagen nadien de chaos te repareren. Enig vervelende detail is wel dat tegen die tijd de beste kaarten vaak al weg waren.
Maandag begint de voorverkoop voor U2 in Dublin, het laatste concert waar ik deze zomer naartoe wil. Benieuwd of het net zo’n grote chaos wordt als afgelopen week, of de mensen van U2.com en Ticketmaster iets geleerd hebben.