Type and press Enter.

Sochi Project: journalistiek anno 2010

Door de opkomst van internet staat onderzoeksjournalistiek onder druk, roepen sommige criticasters. Je kunt je afvragen of er behoefte is aan dat soort journalistiek. Rob Hornstra en Arnold van Bruggen proberen met The Sochi Project te bewijzen van wel, en ze doen dat via crowd funding.

In de Russische plaats Sochi zijn in 2014 de Olympische winterspelen. De stad ondergaat een complete metamorfose, iets wat de fotograaf Hornstra en schrijver/filmmaker Van Bruggen vast willen leggen. Ze willen minimaal twee keer per jaar een maand naar het gebied om de ontwikkelingen vast te leggen.
Journalistiek buitengewoon interessant. Dat wordt kennelijk ook onderschreven door het publiek, dat via de officiële site kan doneren om zo de 30 duizend euro voor elke trip bijeen te krijgen. Daarmee is The Sochi Project niet alleen een journalistiek project, maar ook een experiment in crowd funding: het publiek rechtstreeks laten betalen voor journalistiek. In de muziekwereld (Sellaband) en in de filmwereld zijn er al voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle projecten.
Het is een interessant initiatief, dat een mini-steuntje in de rug verdiende door surprise van de maand april te zijn. Ik ben erg benieuwd naar de journalistieke en financiële resultaten. Ja, ik heb een duit in het zakje gedaan. Wie volgt? En vergeet niet de nieuwe surprise te bekijken!