Type and press Enter.

Voetbal is van het volk

Het is oktober en het is carnaval. Om me heen lopen overal volwassen mannen in het oranje. Sommigen hebben een overall aan met daaronder twee ballonnen verstopt. Grappig…
Voetbal is van het volk, ja. Moet het vooral ook blijven. Van kakkers tot Jan met de pet. Iedereen mag er ook best een mening over hebben. Maar laat het voortaan alsjeblieft alleen maar echte voetballiefhebbers zijn die op het Nederlands elftal af komen.Sinds een jaar of vijf a tien, eigenlijk met name sinds het WK in 1998 in Frankrijk, is er in Nederland een soort oranjestemming ontstaan. Een walgelijk, platvloers fenomeen. Of het nu gaat om tennis voor de Davis Cup, schaatsen of een potje voetballen: massaal komen er lieden opdraven, altijd in het oranje gehuld, met als enig doel carnaval vieren. En degene die weigert om mee te doen, wordt gepest en gesard omdat ze hun feestje verstieren. Sfeerverpesters. Jaja.

Dit soort lieden interesseert het geen zier wat de uitslag van de sportwedstrijd is. Ze weten vaak amper wie er voor Nederland uit komt, laat staan wie de tegenstander is. Na een verloren potje balen ze. Twee minuten. Om het met twintig bier weg te zuipen. Aanvalluh!
Kijk, ik wil graag de longen uit mijn lijf schreeuwen voor Oranje. Springen en dansen. Rare petjes opzetten om onze jongens aan te moedigen. Maar tennissen, schaatsen of voetbal moet draaien om de sport zelf. Het is geen carnaval, het is een krachtmeting. Het wordt daarom hoog tijd dat die meelopers, die oranje-idioten die hun team uitfluiten als het even slecht gaat, lekker in een cafe naar hun wedstrijdjes gaan kijken.
Nee, dit is geen pleidooi voor een keurmerk voor Oranjefans. Ik voel me evenmin boven anderen verheven. Als er andere supporters zijn die net zo veel passie voor sport hebben, heb ik er vrede mee als zij in plaats van mij ingeloot worden voor kaartjes voor bijvoorbeeld het WK 2006. Maar het wordt tijd dat bijvoorbeeld de KNVB de debilisering van hun fanschare een halt toeroept. Minder sponsors, minder carnavalsvierders. Zelfs het bestuur van de
Supportersclub Oranje stoort zich inmiddels aan de complete niveauloosheid van een flink deel van de eigen aanhang. Zo, dat wilde ik even kwijt!