Type and press Enter.

Wat is beter: het origineel of de remake?

Bij filmliefhebbers is het een eeuwige discussie. Is het boek beter, of de verfilming? Zie bijvoorbeeld The Da Vinci Code. Andere kwestie: is de originele film beter, of de remake? Zie bijvoorbeeld Vanilla Sky (in het Spaanse origineel Abre los ojos). Of, meer recentelijk, The Departed.
Het origineel heet Infernal Affairs (2002) en handelt over de voortgaande strijd tussen de maffia en de politie in Hong Kong. Beide partijen hebben een mol in elkaars organisatie. Het leidde tot een adembenemende, intelligente actiethriller waarin vooral het verzengde wantrouwen de spanning tot aan het kookpunt houdt. De ontknoping is uiteindelijk zo intelligent, dat amper meer te onderscheiden is wie goed en wie slecht is. Als de onderverdeling al zo zwart-wit te maken is.

De Amerikaanse versie is gesitueerd in Boston, de half-Ierse nederzetting waar Jack Nicholson als maffiabaas Frank Costello de gewelddadige Billy Costigan (gespeeld door Leonardo DiCaprio) aan zijn team voor duistere zaakjes toevoegt. Costigan zat op de politieschool met Colin Sullivan (Matt Damon), die bij de dienders van Boston werkt bij de Special Unit. Zonder het te weten jagen ze op elkaar, omdat al snel duidelijk wordt dat zowel bij de maffia als bij de politie een mol zit.
Regisseur Martin Scorsese neemt ruim de tijd (de film duurt bijna een uur langer dan het origineel) om de karakters te introduceren. Nicholson krijgt daardoor de ruimte om zijn klassieke rol van gevaarlijke, op de rand van het waanzinnige balancerende slechterik uit te bouwen. Zonder met zijn ogen te knipperen schiet hij de hersens van twee oud-kompanen overhoop, om vervolgens naar opera te luisteren. Sommige scenes kunnen zo bij zijn all-time hoogtepunten gevoegd worden.
DiCaprio maakt net zoveel indruk. De beautiful boy van weleer is een borderliner. Geloofwaardig gewelddadig, scherp, nerveus, je voelt de adrenaline en angst door zijn lijf stromen, vrezend voor zijn ontmaskering. Daat steekt Matt Damon lauw bij af. De eeuwige good guy ontbeert het gemene, doortrapte dat zijn karakter in zich zou moeten hebben.
Het zijn de prestaties van DiCaprio en Nicholson die The Departed naar een hoger niveau tillen. Het plot is iets anders dan Infernal Affairs, waardoor de zure nasmaak van die film niet aan de remake blijft kleven. Jammer. Maar dat wil niet zeggen dat The Departed beter of slechter is dan het origineel, want dat verschil is net zo discutabel als het verschil tussen goed en slecht in Infernal Affairs.

Links:

Recensie Infernal Affairs in de Volkskrant

Recensie The Departed in de Volkskrant