Type and press Enter.

Het ongeschminkte gezicht van oorlog

Foto Stanley GreeneOp het wereldtoneel speelt Vladimir Poetin ineens weer een rol van betekenis. Rusland moet de snelst groeiende economie worden in de komende twintig jaar, roept hij uit. Die stoere uitsprake maskeren de interne problemen waar het land mee te kampen heeft. Zoals de gruwelijke oorlog in Tsjetsjenië.
Anna Politkovskaya beschreef in twee boeken al de schaduwkant van het land. De journaliste werd hoogtwaarschijnlijk vanwege haar onafhankelijke geluid vermoord. Stanley Greene leeft gelukkig nog en zijn foto’s geven minstens net zo’n indrukwekkende kijk in het conflict.
Greene reist al jaren de wereld rond, op zoek naar brandhaarden die hij zonder opsmuk (meestal in zwart-wit) fotografeert. Op het Fotofestival Naarden was een kleine selectie uit zijn werk te vinden. Het beeld van het door de tsunami grotendeels weggeslagen lijfje van een kind zal veel bezoekers voor altijd bijblijven: alleen een deel van de borst en het hoofd zijn nog te zien.
Net zo gruwelijk zijn de foto’s uit Tsjetsjenië. Dat conflict tussen Moskou en de strijders voor onafhankelijkheid onttrekt zich bijna volledig aan het oog van het westen. Greene maakt het menselijk leed daar juist haast voelbaar. Elke kleur, elke hoop ontbreekt feitelijk op zijn werk. Behalve dan het hoopgevende feit dat ondanks alle ellende mensen gewoon door blijven gaan met leven.