Type and press Enter.

Kijken naar je eigen hersenen

Het is een soort mini-3D-cinema waar slechts drie personen in passen. Alleen gaat de hoofdfilm niet over een of ander spannend verhaal, maar over je eigen hersenen. Live televisie dus vanuit je brein.
De Wave UFO van Mariko Mori is vier maanden te bewonderen in het Groninger Museum. Het is pas de vierde plek op deze wereld waar het bijzondere, hypermoderne kunstwerk landt. Na een lange zoektocht wist de Japanse kunstenares een professor te vinden die hersengolven kan meten én vertalen in een visuele voorstelling. Op het bolvormige scherm waarin je plaatsneemt, in het hart van de ufo, zie je dus twee nierachtige vormen boven je, voor de linker- en rechterhersenhelft. De kleuren geven aan of je heel rustig bent, of juist hyperactief en creatief. En of je twee hersenhelften samenwerken. Om dat te sturen is helaas onmogelijk, zo blijkt tijdens de drie of vier minuten die je hebt in de cocon. Daarna verdwijnen je hersenen van het scherm voor droomachtige graphics van Mori zelf.
De Wave UFO is dé attractie deze zomer in Groningen. Het is ook het hoogtepunt van de expositie Oneness, waarin een overzicht wordt gegeven van het werk van de Japanse in de laatste tien jaar. Daarin schuift ze op van grote, gemanipuleerde foto’s tot hypertechnische kunstwerken, waarin haar geloof in het nirwana voorop staat. Daarmee creëert ze haar eigen, bizarre wereld die absoluut gezien moet worden.