Type and press Enter.

Geluid, maar dan heel anders

In eerste instantie voel je je een soort mietje. Je bent natuurlijk geen echte rocker als je met oordopjes naar een concert gaat. Je moet je trommelvlies bijna voelen scheuren, zo hard moet de muziek staan voordat je echt stoer bent. En ach, die piep na afloop in je oren neem je maar voor lief.
Nou zijn er echter mensen waar die piep nooit meer weg gaat. Tinnitus heet dat en dat is een permanente gehoorbeschadiging. Niet leuk dus. Zelf merkte ik na de honderden bezochte concerten in de afgelopen vijftien jaar ook wel eens een piepje, plus lijkt het de laatste tijd alsof gesprekken met veel achtergrondrumoer voor mij moeilijk te volgen zijn.
Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de bekende gele oordopjes aanschaffen, die bij de meeste concerten tegenwoordig gratis uitgedeeld of goedkoop verkocht worden. Maar die sluiten je gehele oor af en laten weinig door. Ook niet de bedoeling natuurlijk met een kaartje van tachtig euro op zak.
In de verdere zoektocht stuitte ik op Filterz. Kost wat (120 euro, professionelere uitvoeringen nog meer) maar dan heb je ook wat. Eerst spuiten ze een soort kunststof in je oren om daar een soort mal van te maken (want ieder oor heeft een unieke vorm). Na tien minuten drogen worden de twee bolletjes kunststof opgestuurd naar het laboratorium, waar ze er siliconen oordopjes van maken. Daar boren ze dan een kanaaltje door met een geluidsfilter: je oren zijn dan afgesloten, maar via het filter dringt het geluid nog wel binnen. Afgeroomd tot een acceptabel niveau van 80dB, dat wel.
De eerste test was een maand geleden bij The Smashing Pumpkins. De tweede vorige week bij Rock Werchter. De ervaringen? In tachtig procent van de gevallen is het een zegen. Je moet even wennen, want het geluid klinkt wat doffer dan normaal. Maar na een half uurtje merk je dat je beter gaat luisteren. Het omgevingsgeluid is minder hard waardoor je de artiesten vaak beter kunt horen. Als je de dopjes uit doet merk je pas hoe hard de muziek echt staat en hoe moeizaam je de verschillende instrumenten kunt horen.
Maar, eerlijk is eerlijk, soms filteren de Filterz frequenties op zo’n manier dat je de muziek echt anders waarneemt. Of daar enige logica in valt te ontdekken, weet ik nog niet. Maar goed: in al die gevallen kun je nog steeds gewoon je oordoppen uit doen…