Type and press Enter.

Top 10 films 2007

Gelukkig heeft de Volkskrant elk jaar een lijstje met de films die in de voorafgaande twaalf maanden verschenen. Het is een enorme lijst, en soms kan ik amper herinneren of een rolprent nu wel of niet aan mijn ogen voorbij is getrokken. Zeker dertig waren het er in 2007, leert een eerste telling. En er zaten zo veel goede bij, dat het eigenlijk ondoenlijk is een top 10 samen te stellen.
Infamous, Letters from Iwo Jima en The Prestige bijvoorbeeld staan er niet in, maar hadden in (op cinematografisch vlak) slechtere jaren makkelijk het eindejaarslijstje kunnen vullen. En misschien verdienen Adam’s Apples, Anche libero va bene, I Am Legend, Nue proprieté en Diving Bell and the Butterfly hetzelfde, maar die films heb ik nog niet gezien. Desondanks: de top 10 van 2007.

10 Jesus Camp
Semi-documentaire over een Amerikaans zomerkamp voor christelijke jongeren. Nou ja, het gaat eigenlijk om kinderen van een jaar of tien a twaalf die opgeleid worden om het woord van God te verspreiden en campagne te voeren tegen abortus. Het leger van God, als antwoord op de oprukkende islam. Jesus Camp is een ontnuchterend portret van een invloedrijk deel van de Amerikaanse samenleving.

9 Notes on a scandal
Judi Dench als gefrustreerde lesbo, Cate Blanchett als kwetsbare, o zo herkenbare lerares: het zijn de acteurs die Notes on a Scandal doen uitblinken. De boekverfilming is geen onvergetelijke kunst, maar wel vakkundig gemaakte cinema die je twee uur lang geboeid houdt.

8 12:08 East of Bucharest
2007 was een mooi jaar voor de Roemeense cinema. California Dreaming schijnt geweldig te zijn, later in deze top 10 staat nog een film uit het land. 12:08 grijpt terug op de revolutie in 1989, maar plaatst deze op een soms hilarische manier in het juiste perspectief. Zeker als je de film opvat als een schets van de staat van Roemenië in de 21ste eeuw, wat de kijker met gemengde gevoelens zal achterlaten.

7 Mon fils a moi
Ingetogen en herkenbaar portret van een moeder die haar zoontje te veel beschermt. Het niet te bevredigen hoge verwachtingspatroon van mama leidt tot een dramatische ontknoping. Simpele en effectieve film.

6 Knallhart
Het kan met de persoonlijke liefde voor Berlijn te maken hebben. Knallhart laat de stad echter vooral zien van zijn minder mooie kant: het straatleven van Neukölln, waar jeugdbendes de dienst uitmaken en de puberende hoofdrolspeler nauwelijks in overeind kan blijven.

5 Atonement
Weinig films slagen er in om verschillende sferen en verhaallijnen toch bij elkaar te houden. Atonement, zowel een kostuumdrama in het Engeland van de jaren 30 als een liefdesverhaal en een oorlogsepos, lukt het wel. Met een prachtige rol voor Kiera Knightley.

4 A Mighty Heart
Er is één moment in A Mighty Heart dat iedereen bij zal blijven. Het is de onvermijdelijke ontknoping van het ontvoeringsdrama rond journalist Daniel Pearl in Pakistan. A Mighty Heart is een mooie schets van de chaos in dat gecompliceerde land, en Angelina Jolie steelt de show met haar vertolking van Mariane Pearl.

3 The Good Shepherd
Matt Damon mag dé kijkersmagneet zijn in bioscopen, als acteur kon hij zelden echt overtuigen. Te vlak en eendimensionaal was zijn spel vaak. In The Good Shepherd ontwikkelt hij eindelijk een veelzijdig karakter, in een drie uur durend meesterwerk over de ontstaansgeschiedenis van de CIA.

2 4 maanden, 3 weken, 2 dagen
In veel eindejaarslijstjes zal deze Roemeense film helemaal bovenaan staan. Niet vreemd, want het abortusdrama in het Roemenie van de jaren tachtig is triest realistisch. Alleen was de concurrentie net iets beter.

1 Control
Het regiedebuut van meesterfotograaf Anton Corbijn is een film die je je over jaren nog herinnert. De wat kille, hypnotiserende muziek van Joy Division dient als soundtrack voor een meesterwerk over de ontstaansgeschiedenis van de band. Zanger Ian Curtis wordt door Sam Riley op magische wijze neergezet, van het deprimerende begin in de arbeiderswijken buiten Manchester tot het bekende einde een paar jaar later.