Type and press Enter.

Diginews 30: de wereld wordt mobiel, nu het nieuws nog

Op vakantie betekende een jaartje of tien, vijftien geleden nog dat je bijna afgesloten was van de rest van de wereld. Vooraf gaf je al je verblijfsadressen door, en slechts via een vaste telefoonlijn (of een Telegraaf van twee dagen oud) bleef je enigszins op de hoogte van de verwikkelingen op het thuisfront.
Tegenwoordig heb je niet alleen je gsm om mee te bellen. In internetcafés kun je nieuws checken en de achterblijvers mailen. Maar het viel me vorige week in Spanje op dat er steeds vaker gratis wifi is in hotels en restaurants. Ook in Nederland zelf lijkt dat steeds meer in zwang te komen.
Dat gaat verregaande consequenties hebben. Niet alleen voor gratis kranten (mensen zullen een laptop gaan prefereren in de trein), maar ook voor nieuwssites. Door de komst van smartphones, de iPhone voorop, wordt het technisch steeds makkelijker om webpagina’s te bekijken op je mobieltje. In de praktijk blijkt dat vooral simpele applicaties (mailen, routeplanners, nieuws checken) handig zijn op een mobiel. Omdat je het snel even kunt doen, zonder een laptop mee te hoeven zeulen en in te schakelen.
We praten hier over een enorme potentiële markt, die nog echt in de kinderschoenen staat, vooral in Nederland. Waar de ‘reguliere’ markt voor nieuwssites langzaam verzadigd raakt, is het nog relatief eenvoudig om een positie op te bouwen op de markt voor mobiel webbrowsen.
Want een inventarisatie leert dat er nauwelijks fatsoenlijke mobiele sites zijn. En dat er nog nauwelijks een standaard is voor de benaming. Sommigen gebruiken m.nieuwssite.nl, Elsevier (dat wel een prima site heeft) gebruikt www.elsevier.mobi. Bij de Volkskrant wordt gewerkt aan een nieuwe versie, de vorige is niet meer bij de tijd. En bij andere landelijke media is het nog slechter. Iemand suggesties?