Type and press Enter.

The Dark Knight: geweld voor de lol

Het probleem is, vertelt The Joker, dat in de hedendaagse maatschappij alles volgens een plan moet verlopen. Volgens bepaalde normen, hoe iets hoort. Onzin, sist hij. Chaos is pas conform de realiteit en de ware aard van de mens.

Het gebeurt niet vaak dat in grote Hollywood-actiefilms maatschappelijke theorieën uiteen worden gezet. Maar regisseur Christopher Nolan bewees al in zijn vorige film over de caped crusader, Batman Begins, niet altijd de begane paden te bewandelen. In de eerste serie Batman-films in de jaren negentig was de actieheld vooral een karikatuur. In de reïncarnatie van Nolan is het een mens van vlees en bloed, met twijfels en donkere kanten.

The Dark Knight gaat verder waar de voorganger ophield. Gotham City is een stuk veiliger door Batman, maar The Joker wil een eind maken aan die rust. Het is de laatste rol van Heath Ledger, die even later overleed aan een overdosis pillen. Hij maakt van de bad guy een legendarische rol, in de lijn van Hannibal Lecter (Silence of the lambs) en Anton Chigurh (No country for old men).
Die fascinerende superschurken hebben één ding gemeen: het is niet altijd eenduidig waarom ze zijn geworden zoals ze zijn. En het motief van hun daden is evenmin even helder. Ze hebben, kortom, niet altijd een vooropgezet plan. Dat beangstigt veel mensen. De engste misdadigers in de echte maatschappij zijn die mensen die gewoon door en door slecht zijn. Niks slechte opvoeding en foute vrienden: zo zijn ze nu eenmaal geboren.

In die lijn ligt ook The Joker. Hij lijkt vooral crimineel te zijn voor de lol. Spelletjes spelen. Ledger maakt van hem een schizofreen karakter. Angstaanjagend gewelddadig, maar ook een groot showman met humor. De scène waarin hij Gotham Hospital verlaat is krankzinnig en hilarisch.
Tegelijkertijd lijkt regisseur Christopher Nolan de bioscoopbezoeker iets te willen leren over de menselijke moraal. Aan het eind ontspoort zijn film daardoor bijna in moralisme. Hij komt ermee weg omdat de tweeënhalf uur die er aan vooraf gaan een machtige combinatie vormen van een donkere misdaadfilm en zwarte komedie: een intelligente actiethriller zoals die zelden gemaakt wordt.

One comment

  1. […] theorie. En het is zeker zo dat de door The Joker veroorzaakte chaos met afstand de grootste troef was van de vorige film. Nolan wist op die manier enig reliëf te geven aan de Batman-reeks, die in de […]

Comments are closed.