Type and press Enter.

Beste films van 2008

Ondanks dertig a veertig avondjes in de bioscoop zijn er nog steeds geweldige films aan mijn aandacht ontsnapt. Wat niet wil zeggen dat het moeilijk was om tien films te vinden die absoluut een plekje verdienen in de toplijst 2008. Volgende week de beste films van 2009…

10 Young At Heart : sinds Borat niet meer zo gelachen om een film. De documentaire over een hoogbejaard zangkoor dat rockklassiekers brengt, is vaak hilarisch, soms pijnlijk en balanceert soms op het exploitatieve. Een garantie voor een fijn filmavondje.

9 Gone baby gone : het regiedebuut van Ben Affleck is veel meer dan een rechttoe-rechtaan Hollywood-thriller. Vooral ook door het gelaagde plot én het geweldige acteren van broer Casey Affleck stelt Gone baby gone genoeg intelligente levensvragen aan de kijker.

8 Tropa de elite : je gaat er bijna zelf van zweten, zo nauw zit de camera op de huid van de speciale politie-eenheid die in de sloppenwijken van het broeierige Rio de Janeiro in noodsituaties de orde moet herstellen. Keikarde soundtrack en keihard geweld voeren de boventoon in een film, waarin de grens tussen goed en kwaad bijna vervaagt.

7 Un conte de Noël : de Franse versie van Festen, oftewel het verhaal van een ontwricht gezin waarbij de broers, zussen en kleinkinderen rond de kerstdagen na jaren weer verzamelen in het ouderlijk huis omdat mama ziek is. Prachtig familieportret.

6 Into the wild : voor alle naïeve backpackers die in een vlaag van idealisme op reis gaan en zichzelf zo proberen te vinden, is Into the wild een goede les. De tocht van Chris McCandless naar zijn dood wordt prachtig begeleid door Pearl Jam-zanger Eddie Vedder.

5 Secret Sunshine : het is een beproeving om de ellende van hoofdpersoon Shin-ae tweeënhalf uur lang te moeten verdragen. De Koreaanse film toont geen sprankje hoop. Compromisloos en fascinerend verhaal over een weduwe.

4 The Dark Knight : Hollywood to the max. Het script rammelt, maar bij elke verschijning van Heath Ledger als The Joker stijgt de film naar ongekende hoogten.

3 No country for old men : Javier Bardem’s vertolking van Anton Chigurh plaatst die rol op één lijn met Dr. Hannibal Lecter. De geweldseruptie is onstopbaar en onverklaarbaar, de dialogen dankzij de regisserende broers Coen spits als altijd. Topcinema.

2 Waltz with Bashir : getekende documentaire over een Israëlische oud-militair die zijn herinneringen aan de oorlog in Libanon kwijt is. Met elk puzzelstukje wordt de waanzin van die oorlog duidelijker.

1 Hunger : de poep van de gevangenen wordt uitgesmeerd over de muren van hun cel. De IRA-terroristen besluiten tot een hongerstaking, met fatale gevolgen. Monumentale film van regisseur Steve McQueen.