Type and press Enter.

Fotomuseum Antwerpen

Het is onmogelijk niet aan Helmut Newton te denken wanneer je de foto’s van Guy Bourdin ziet. De seksuele lading, elk detail waarover overduidelijk nagedacht is: het is niet vreemd dat beide sterfotografen in de jaren zeventig en tachtig volop voor Vogue werkten.

Bourdin was voor mij een onbekende. Het fotomuseum Antwerpen presenteert tot september 2008 een retrospectief van de in 1991 overleden fotograaf. Het zijn niet altijd even makkelijke plaatjes: het zijn vrijwel altijd foto’s van vrouwen, maar in tegenstelling tot Newton worden ze als onderdanig gepresenteerd. Als lustobject, of onderwerp van perverse fantasieën, of slachtoffer van geweld. Vooral de foto’s waarop bloed vloeit zijn op het randje van wat betamelijk is, want je vraagt je vooral af wat Bourdin nu eigenlijk probeert te zeggen.
Neemt niet weg dat ze uit esthetisch oogpunt wel tot in de puntjes verzorgd zijn. Het retrospectief behelst vooral zijn glorieperiode in de jaren zeventig. Destijds wist hij de modefotografie los te trekken van de kleding. Bij Bourdin draaide het om de sfeer van de plaatjes, niet om de kleding. Sterker, veel modellen hadden niet of nauwelijks kleding aan.

One comment

  1. Zijn gisteren geweest, toevallig hè. Was erg goed. Aanrader mensen!

Comments are closed.