Type and press Enter.

Een wereld in zwart-wit

Foto Hiroshi SugimotoVeel fotografen prefereren zwart-wit- boven kleurenfotografie. ‘In de beperking toont zich de meester’, lijkt hier het motto. Want: zwart-wit vestigt de aandacht op de kwaliteit van de compositie, niet op de afleidende kleuren.

Hiroshi Sugimoto brengt die filosofie al decennia in de praktijk. De Japanner leeft en werkt in New York. Op een vaste stijl is hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Anton Corbijn die ook vrijwel alles in zwart-wit doet, niet te betrappen. De fotograaf was en is continu op zoek naar nieuwe ideeën die volledig los van elkaar lijken te staan.
Zo maakte hij een reeks foto’s van grote zeeën, om op die manier het eeuwige karakter van die natuur te benadrukken. En hij maakte portretten van grote bioscoopzalen, door een sluitertijd van twee uur te hanteren.
Veel van zijn indrukwekkendste projecten zijn nu verzameld in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. Wie in de Duitse hoofdstad is in september 2008, moet zeker eens langs gaan. En voortaan wat vaker foto’s in zwart-wit schieten.