Type and press Enter.

Een waardige herdenking van Roskilde

Sommigen hadden hem verteld dat het concert van vorige week dinsdag een afsluiting zou zijn van het verwerkingsproces. Maar zo zag Eddie Vedder het helemaal niet, zeven jaar nadat acht mensen het leven lieten bij een concert van zijn band Pearl Jam op het festival van Roskilde.
Nee, het was meer alsof de wegen van oude vrienden elkaar weer ontmoeten voor een avond. “En ik hoop dat we allemaal betere mensen zijn geworden”, gaf de zanger nog een boodschap mee.
Maar de wonden van die ramp in 2000 zullen wel nooit helemaal helen. Zeker bij de nabestaanden, waarvan er velen aanwezig waren in het Forum in Kopenhagen voor het eerste concert van Pearl Jam in Denemarken sinds de ramp. Vedder had er zelfs z’n fles rode wijn voor laten staan en dronk op het podium slechts Gatorade en water, om te voorkomen dat hij verscheurd zou worden door emoties.
Nou is dat bij hem nooit helemaal te voorkomen, want een van de beste rockzangers van de wereld is vooral zo uniek omdat hij ongepolijst, intens en puur is. Je ziet hem de dingen beleven waarover hij zingt. De automatische piloot lijkt voor Vedder niet te bestaan en dat is waardoor concerten van Pearl Jam tot ongekende hoogten kunnen stijgen.
Dat duurde in Kopenhagen trouwens dik anderhalf uur. De band uit Seattle kent namelijk geen vaste set-lists, wisselt per avond sterk in songs en stemming en voor Denemarken had de groep aanvankelijk een selectie van onbekende en ook minder sterke nummers in petto. Het Forum wilde daarom niet echt ontploffen, totdat het in de een uur durende toegift echt los ging. De emotionele toespraak van Vedder, herinneringen ophalend aan Roskilde, deed het zweet in de hal bijna veranderen in tranen. Om de kroon op het optreden te zetten met gloedvolle vertolkingen van Betterman, Rocking in a free world en Yellow ledbetter.
Kon het nog beter? Zoals het antwoord bij alleen de absolute wereldtoppers kan zijn: ja. In Werchter begreep Pearl Jam dat je voor 85.000 mensen heel anders uit de hoek moet komen dan in een hal in Kopenhagen. De Belgische weide werd omver geblazen door een up-tempo set die zelfs de band bijna in ademnood bracht. Langs de kant van het podium stond Josh Homme, zanger van The Queens Of The Stone Age, mee te knikken en zag dat het goed was. Hij zong nog even een regeltje mee op afsluiter Teenage Wasteland, waarna Eddie en zijn mannen verdwenen richting Amerika. “Die troep in het Witte Huis opruimen.”