Type and press Enter.

Kate Winslet speelt de rol van haar leven

‘It’s all downhill after the first kiss’, bromde Lou Reed al eens in Modern Dance. Het is gelukkig geen algemeen geldende uitspraak, maar in de meeste films over Amerikaanse buitenwijken is het wel zo. Een huwelijk dat een sleur wordt, mannen en vrouwen die vreemd gaan en niet gelukkig zijn met hun baan: ook Revolutionary Road wordt weer een deprimerend beeld geschetst.

Regisseur Sam Mendes nam het onderwerp al eens bij de hand in zijn veelgeprezen debuutfilm American Beauty (1999). Hij had een heel goede reden om het saaie en hypocriete burgerleven nog eens aan de kaak te stellen: de debuutroman Revolutionary Road (uit 1961, ook gesitueerd in dat tijdperk) van Richard Yates, een klassieker in de literatuur.

Dialogen
Het is uitstekend materiaal voor een film, vanwege de magnifieke dialogen. Frank en April Wheeler vinden elkaar namelijk nog wel leuk op de avond van hun eerste kus, maar al snel daarna treedt de verveling in. Hij werkt in een kantoorgebouw waar zijn vader al dienst deed, zij zit thuis om de twee kinderen op te voeden.
Op de avond dat Frank voor het eerst vreemd gaat, komt zijn vrouw met een voorstel. Haar droom om actrice te worden is gesneuveld, maar zijn droom om ooit naar Parijs terug te keren kan toch realiteit worden? Weg van dit saaie leven, roept ze, en het echtpaar is het eventjes roerend eens.

Knetterend
Plannen worden gemaakt om zich in Frankrijk te vestigen, maar al snel ontstaan weer barstjes in de relatie. En dan knettert het meteen tussen Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, die voor het eerst sinds Titanic samen in een film te zien zijn. De verwijten vliegen over en weer, het een nog bijtender dan het andere. En dan loopt John, psychiatriepatiënt en zoon van goede vrienden van de Wheelers, er ook nog eens af en toe tussendoor als stoorzender. Hij mag gek lijken, maar de prachtige bijrol van Michael Shannon legt steeds feilloos de vinger op de zere waarheid.
Kate Winslet speelt de rol van haar leven als April. Switchend van hoopvol tot depressief maakt ze akelig zichtbaar hoe relaties volledig kunnen ontsporen. Want dat gebrom van Lou Reed gaat zeker op voor de familie Wheeler in Revolutionary Road.

One comment

  1. […] Winslet kreeg dit jaar het beeldje, maar niet voor haar prachtrol als gefrustreerde huisvrouw in Revolutionary Road. Nee, haar vertolking van Hanna Schmitz in The Reader werd bekroond, en dat is een hele slechte […]

Comments are closed.