Type and press Enter.

Diginews 63: nog meer betalen?

Nooit gedacht dat ik het betalen voor content ooit nog als idee hier zou opperen. Nog minder gedacht dat het idee op deze plek twee keer achter elkaar gedropt zou worden.

Maar Alan Mutter, beter bekend als de internetscepticus Newsosaur, besteedde er de laatste weken als een echte luis in de pels meerdere keren (deel één, deel twee) aandacht aan. Ook hij beseft dat het meeste nieuws gratis moet zijn op internet. Maar net zoals ik ook al opperde in de vorige diginews over dit onderwerp, moeten er niches zijn waar wel geld mee te verdienen valt.
Dit is hét moment om het idee nog eens goed te overdenken. Amerika is altijd al een voorloper geweest voor Europa op het gebied van journalistieke ontwikkelingen. In de Verenigde Staten raakt het ene na het andere dagblad verzeild in bijna onoplosbare financiële problemen. Er moeten gewoon extra geldstromen komen, anders gaat het in Europa dezelfde kant op. We hebben nog maximaal twee jaar, schat ik. Dat klinkt bijna net zo pessimistisch als Mutter vaak is.