Type and press Enter.

Bonnie Prince Billy eigenzinnig eigenaardig

De bandleden van Bonnie Prince Billy knuffelden elkaar nog even, op het moment dat ze het podium van Paradiso betraden. Alsof ze zenuwachtig waren of het allemaal wel goed zou komen, donderdagavond. Of misschien was het wel om elkaar wat menselijke warmte te geven.

Menselijke warmte, en vaak het gebrek daaraan, is een centraal thema in het werk van Will Oldham. Die maakt al vijftien jaar lang introverte, folky liedjes onder zijn eigen naam, of als Palace, Palace Music, Palace Brothers en dus Bonnie Prince Billy. Folk noir wordt het vaak genoemd. De onvaste stem van Oldham, begeleid door basale gitaarmotiefjes.

dEUS
Ooit, op een magische avond in de piepkleine Muziekdoos in Antwerpen in 1998, speelde dEUS een akoestische set. Na afloop bleef één liedje in mijn hoofd rond draaien. ‘Da’s iets van Will Oldham’, vertelde Tom Barman, en hij bleef zijn liefde voor de muziek van die man betuigen.
Oldham’s werk is wat weerbarstig. Hij heeft veel gemeen met Bob Dylan: hun liedjes zijn prachtig, maar vaak nog mooier als ze uitgevoerd worden door mensen met een beter geschoolde stem.
En ze zijn excentriek. Oldham/Bonnie Prince Billy betrad de Paradiso in een tuinbroek en heeft de motoriek van een hark. Zijn mimiek is vreemd (hij speelt continu met zijn grote ogen), en lang lijkt het er op dat hij in zijn eigen wereldje zit. Maar na een uur begint Oldham te bewegen, iets wat op dansen lijkt. Vertelt hij verhaaltjes (de bandjes van de tuinbroek vindt ie geil en daar krijgt ie een ‘stiffy’ van), en wordt zowaar innemend. Die motoriek is bij nader inzien misschien ook vooral acteerwerk.

Ingetogen
Dat kan niet gezegd worden van de muziek, want die is echt en wonderschoon. Geholpen door een ingetogen, vierkoppige begeleidingsband werkt hij zich twee uur lang door een dwarsdoorsnede van zijn immense oeuvre. Vooral de samenzang met de violiste is adembenemend. Heel toegankelijk is het nog steeds niet: Oldham blijft vaak in mid-tempo hangen. Maar in vergelijking met tien jaar geleden heeft zijn muziek aan dynamiek gewonnen en zijn stem aan zuiverheid. En in zijn teksten over hunkering naar menselijke warmte klinken regelmatig signalen door dat hij die warmte eindelijk gevonden heeft.

One comment

  1. mis!

Comments are closed.