Type and press Enter.

Daily Bread: shut up and dance, uit Friesland!

Foto HenxExcelsior blijft het onbetwiste kwaliteitslabel voor Nederlandse bands. Stonden ze voor mij tot nu toe vooral voor fijne indierock (Gem, Johan, Spinvis), sinds vrijdag is dat door het concert van Daily Bread veranderd.

Met minimale middelen bereikte het piepjonge Friese trio in DB Studio in Utrecht met maximale effect. Drummer Stefan Stoer, met niet-aflatende grijns op zijn smoel, houdt het tempo angstaanjagend hoog met niet veel meer dan een bas- en snaredrum. De fuzzy bas van Chris Mulder geeft het geheel iets vuigs. En Kimberly, ontmoet in de gezamenlijke stamkroeg in Emmeloord of all places, legt daar met haar vervormde, wat iele stem en Hammond de broodnodige dwingende vocalen overheen.
Dat klinkt dus (MySpace) als, nou ja, een kruising tussen Atari Teenage Riot en Vive La Fete. Maar dan zonder de kitsch van laatstgenoemde en zonder de extreme agressie van eerstgenoemde. Moeilijk te omschrijven dus. Zelf noemen ze het ‘sexy garage dance’, en dansbaar is het zeker door het continu vrolijk voorthuppelende tempo. Veertig minuutjes duurde het, en dat had nog wel wat langer gemogen. Maar het trio bestaat pas een jaar, en werkt nog aan de debuutplaat. Dus het zij ze vergeven.