Type and press Enter.

Zelfs acht keer Jim Carrey is leuk

Er zijn genoeg mensen die één Jim Carrey in een film al een beproeving vinden. In Christmas Carol heeft de acteur liefst acht rollen, en ze zijn geen van allen irritant.

Dat komt vooral door de motion capture techniek: acteurs hebben tijdens de opnamen speciale pakken aan. In de computer worden die dan omgetoverd tot animatiefiguren.
Dat heeft als grote voordeel dat motoriek en mimiek veel levensechter zijn dan in normale animatiefilms. Bovendien kunnen acteurs makkelijk meerdere rollen spelen, want de computer zorgt dat de kijker compleet andere personages voorgeschoteld krijgt.

De techniek is nog volop in ontwikkeling, maar in Christmas Carol wordt een optimale synthese tussen echt acteren en magistrale animatie voor het eerst benaderd. Regisseur Robert Zemeckis bewerkte het Charles Dickens-verhaal over de gierige Ebeneezer Scrooge tot het bekende feel-good kerstverhaal, dat vooral in 3D uitsteekt boven andere animatiefilms. Dan kun je zelfs acht keer Carrey met gemak verdragen.