Type and press Enter.

Polanski maakt subtiele thriller

Dat regisseur Roman Polanski vanwege zijn huisarrest bijna net zo opgesloten zit als het belangrijkste karakter in zijn nieuwste film The Ghost Writer, is toeval. Maar beide mannen voelen op die manier wel aan den lijve dat er altijd hogere machten zijn in het leven, grotere machinaties dan je zelf kunt sturen. Zelfs als je oud-premier van Groot-Brittannië bent, zoals in The Ghost Writer.

Adam Lang (gespeeld door ex-007 Pierce Brosnan) is door scenarioschrijver Robert Harris gemodelleerd naar Tony en Cherie Blair. Hij is niet al te intelligent, maar welbespraakt en dus publicitair begaafd. Zij fluistert hem de beslissingen in, de stille kracht op de achtergrond.

Niet geruststellend
Ewan McGregor wordt ingehuurd om als ghost writer diens memoires te schrijven. Zijn voorganger is onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen.
Dat is een eerste aanwijzing dat het niet pluis is op Martha’s Vineyard, het elitaire eiland waar Lang woont in een evenmin geruststellende modernistische villa. Ook het weer is guur: stijlelementen die lijken op het net zo onheilspellende Shutter Island van Martin Scorsese.

Politieke thriller
The Ghost Writer is in tegenstelling tot die film echter een politieke thriller. McGregor raakt al snel verzeild in een figuurlijk moeras. De oud-premier is in psychologisch opzicht een raadsel, zijn vrouw doet pogingen de schrijver te versieren, en beetje bij beetje ontdekt hij wat zijn voorganger ontdekt heeft.
Het aantrekkelijke aan The Ghost Writer is dat geen van de hoofdpersonen een overzicht heeft van de machinaties die de koers van hun leven bepalen. Terwijl Lang vecht om overeind te blijven in een publicitaire storm, nadat het Internationaal Strafhof een onderzoek doet naar zijn rol in de Irak-oorlog, probeert McGregor een antwoord te vinden op de vraag hoe iemand zonder politieke ambities premier kan worden van Groot-Brittannië.

Afrekening
Polanski houdt die verhaallijntjes keurig in balans. Nergens ontaardt de film in goedkoop effectbejag. En aan het eind ontdekt iedere hoofdrolspeler zijn eigen meerdere, wat tegelijkertijd de afrekening van de scenarioschrijver is met de in zijn ogen teleurstellende periode-Blair.

One comment

  1. […] blogpost: Polanski maakt subtiele thriller is te vinden op http://www.bastimmers.nl/2010/06/08/polanski-maakt-subtiele-thriller/ Door @idealcrash (8 minuten geleden) In: Algemeen – ReageerMeer DetailsAlgemeentags: @idealcrash, […]

Comments are closed.