Type and press Enter.

Machete is de ultieme cultheld

The Expendables had de culthit van deze zomer moeten worden, een foute actiefilm van Sylvester Stallone. Maar Rambo neemt zichzelf veel te serieus, en ziet nu Machete weglopen met de heldenstatus.
Regisseur Robert Rodriguez maakte eerder al Grindhouse-hommages en tekende voor Sin City, de stripverfilming waardoor Bruce Willis ineens weer cool werd. Voor Machete maakte hij drie jaar geleden al de trailer, nog voor de film er was. Over lef gesproken…

Cultstatus
Nu mag de 66-jarige Danny Trejo in de hoofdrol als Machete eindelijk zijn cultstatus opeisen. Want vrijwel alles wat in de film gebeurt, moet je niet serieus nemen. De politieke intriges (de spin doctor van senator Robert De Niro organiseert een aanslag op zijn baas voor wat gratis publiciteit), de grensproblematiek (blanke Amerikanen zoals Don Johnson die illegale Mexicanen willen verjagen): het staat allemaal in het teken van hilarisch geweld.
Want Machete gebruikt het gelijknamige mes te pas en te onpas. Ledematen vliegen in het rond, bloed spat alle kanten op. Maar je hoeft er niet eens een sterke maag voor te hebben, zo opzettelijk ongeloofwaardig is het (voor echt misselijkmakende cinema raad ik Red, White and Blue aan).

Ode
Rodriguez wilde vooral een ode maken aan de foute films uit de jaren 70. Met Machete is dat glansrijk gelukt: het is vermakelijke, nietszeggende, maar ook pretentieloze cinema die we bij de eindejaarslijstjes al lang weer zijn vergeten. Behalve de hoofdrolspeler dan…