Type and press Enter.

Ben ik een Next Generation Journalist?

Ik ben zelf mede weg bij de Volkskrant omdat ik de afgelopen tien jaar van dichtbij heb gezien hoe krantenuitgevers langzaam krimpen en krimpen. Deze week kondigde de nieuwe hoofdredacteur van het NRC een ontslagronde aan. En tegelijkertijd begeleid ik namens de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek het praktijkmodule Project Nero, waarin we vernieuwende multimediale journalistiek willen bedrijven. Ja, het zijn verwarrende tijden, maar na het lezen van Next Generation Journalist van Adam Westbrook wist ik weer dat het ook hoopgevende tijden zijn.

Het is niet verbazingwekkend dat Paul Bradshaw (onder andere oprichter van het Online Journalism Blog) me attendeerde op het boek. Bradshaw was docent aan de Universiteit van Birmingham, maar besloot afgelopen zomer ook al om ondernemer te worden. Spannender, afwisselender, leuker, het waren deels ook mijn motieven om met mijn bedrijf Pixels en Komma’s te beginnen.

Worstelen met internet
Maar deels was het natuurlijk ook omdat ik krantenuitgeverijen zag worstelen met de opkomst van internet. Ze zitten begrijpelijkerwijs in een spagaat, maar het gebruik van nieuwe media neemt zo snel toe dat je niet meer voorzichtig kunt manoeuvreren. Bovendien houd ik ervan om met veel nieuwe dingen bezig te zijn en te leren.
Soms denk ik dat het allemaal te veel is. Maar het e-book Next Generation Journalist was juist een enorme geruststelling voor de beginnend ondernemer die ik ben. Je mag falen. Je moét juist allerlei dingen proberen. Je mág, nee je moét dromen wat je het liefste doet. Creëer dan een platform, en werk aan verdienmodellen.

Mooiste manier
Voor sommigen klinkt dat allemaal erg onzeker, en die moeten dan ook vooral niet dit pad volgen. Maar voor iemand die houdt van schrijven en houdt van internet is het de mooiste en beste manier. Feitelijk deden we het afgelopen jaar al met Lowlove: via Twitter vond ik twee geweldig gemotiveerde mensen waarmee we onze passie voor het Lowlands-festival omzetten in een site waar we veel mensen hopelijk heel gelukkig mee hebben gemaakt en gaan maken. Het leverde ons financieel niets op (integendeel), maar we hadden enorm veel plezier, leerden veel over social media en werkten zo nauw samen dat ik die twee andere Lowlands-gekken die ik twaalf maanden geleden nog niet kende inmiddels als vrienden waag te beschouwen.
Hang er een verdienmodel aan en je hebt wellicht Next Generation Journalism. Dat klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is. Maar misschien is het juist makkelijker dan het lijkt. Gewoon doen, roept Adam Westbrook. Afgelopen week riep ik tegen een bekende dat ik ‘meer van het poetsen dan het lullen’ ben, om een oud Rotterdams gezegde erbij te nemen.

Dagdromen
Dus zit ik nu te dagdromen over de nabije toekomst. Over nog meer nieuwe initiatieven, naast bijvoorbeeld de Tekstacademie. Misschien wel een site over films, een van mijn grote liefdes. Dom om mijn ideeën te verklappen? Nee hoor. Er zijn al zo veel filmsites, misschien kan ik het wel op een betere manier doen (lees: met meer passie) dan sommige concurrenten. Misschien kan ik al het nieuws over Utrecht wel op een slimmere manier combineren dan anderen dat nu doen. Misschien lezen mensen dit stukkie en hebben ze ideeën, tips en suggesties (gooi maar naar mij op Twitter!). Misschien overschat ik mezelf. Maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd, zoals een Next Generation Journalist betaamt.