Type and press Enter.

Alice Creed: een thriller voor een habbekrats

Een goed idee en drie geweldige acteurs: veel meer heb je niet nodig om een goede film te maken. De Engelse thriller The Disappearance of Alice Creed, van de debuterende schrijver-regisseur J. Blakeson, bewijst het.
De beperkingen van Blakeson, vooral het zeer beperkte budget, heeft hij gebruikt als zijn kracht. De eerste vijf dialoogloze minuten zien we de twee kleine criminelen Vic en Danny een appartement minutieus verbouwen tot een gevangenis voor rijkeluisdochter Alice Creed. Vervolgens kidnappen ze haar en kan het spel om het losgeld beginnen.
Het is een klassiek kidnapverhaal, met talloze plotwendingen en intrigerende driehoeksverhoudingen. Soms allemaal wat onwaarschijnlijk, maar ze houden de aandacht van de kijker de volle negentig minuten vast. En dat grotendeels in het afgesloten appartement.
Naast de verdienstelijk debuterende regisseur ligt dat nog meer aan de acteurs. Gemma Arterton speelde eerder in de Bond-film Quantum of Solace, Martin Compston is de junior-kidnapper wiens loyaliteit danig op de proef wordt gesteld. En Eddy Marsan (Inspector Lestrade in de Sherlock Holmes-film) houdt je tot het einde in het ongewisse over zijn motieven. Onderhoudend, intelligent en spannend tot het eind: er zijn thrillers met een veel groter budget die die eigenschappen niet dragen.