Type and press Enter.

Never Let Me Go is ethisch liefdesdrama

Het is een onwaarschijnlijke trilogie die acteur Andrew Garfield voltooit. Eerst de berouwvolle, jeugdige moordenaar in Boy A, daarna mede-oprichter van Facebook Eduardo Saverin in The Social Network. En nu als wat onhandige, naïeve jongere in het ethische liefdesdrama Never Let Me Go.

Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende films, op hun geheel eigen manier. Garfield is de constante factor door ze een menselijke tint mee te geven: zijn manier van spelen is naturel, innemend, herkenbaar. Ze brengen de soms grote thema’s terug naar persoonlijk vlak.

Geen gewone kostschool
In Never Let Me Go brengt dat de science fiction heel dichtbij. Tommy, gespeeld door Garfield, zit namelijk samen met zijn twee jeugdvriendinnen Ruth en Kathy niet op een gewone Engelse kostschool, zo wordt al snel duidelijk in de verfilming van de roman van Kazuo Ishiguro.
Misschien geeft regisseur Mark Romanek (tot nu vooral bekend van videoclips) te snel het grote geheim van de film weg. Maar feitelijk draait de rolprent niet om dat geheim. Het zijn veel meer de ethische vragen rondom dat geheim die intrigeren. Hoe ver mag je gaan met technologie? En als je ergens de lijn trekt, kan iemand dan uitleggen hoe je sommige grote problemen dan kunt oplossen?

Driehoeksverhouding
Die kwesties spelen dan ook nog eens tegen de achtergrond van een ingewikkelde driehoeksverhouding. Vooral Keira Knightley is indrukwekkend als stoïcijns vriendinnetje. Dat liefde het wint van jaloezie is uiteindelijk een van de weinige geruststellende boodschappen van het verontrustende Never Let Me Go.