Type and press Enter.

Best of 2011: de concerten

Misschien komt het omdat ik ouder word. Of zijn de oude rotten in het vak ook echt beter op het podium? Je zou het wel zeggen als je mijn lijstje beste concerten van 2011 ziet.

5 Red Hot Chili Peppers – KoelnArena, Keulen, 7 oktober 2011

Welke band zie je nog lekker jammen op een podium? Geen show die van A tot Z vooraf bedacht is? De Peppers zijn een van de weinigen die het aandurven én kunnen. Bovendien kwamen ze met een fijne nieuwe plaat naar Keulen toe. In deze vorm kunnen de vijftigers nog wel een paar jaar door.

4 The National – Rock Werchter, 1 juli 2011

De band rond Matt Berninger kon me nooit echt beroeren. High Violet is best een aardige plaat, maar ze produceren geen echt memorabele liedjes. Dacht ik. Tot ze op Werchter eindelijk onder de huid kropen. Aan het eind kroop Berninger het publiek in, breed lachend, en dacht je even dat al die ellende acteerwerk was. Het zal toch niet?

3 Cage The Elephant – Lowlands, 20 augustus 2011

De enige jonge honden in de lijst. Door de gitaarmuren heen hoorde je de prima liedjes van hun laatste plaat. En dan zanger Matt Schultz, die als een krankzinnige over het podium stuiterde: zo hoort de jeugd te razen!

2 Elbow – Rock Werchter, 2 juli 2011

Intieme muziek brengen voor 80 duizend man, het is niet iedereen gegeven. Dat bleek pas ná Elbow, toen Beth Gibbons met Portishead het podium beklom en tussen de nummers niet verder kwam dan wat gegiechel en gestamel.
Guy Garvey is tegenwoordig andere koek. Aimabel en toch intens. Het enige dat je er tegenin kan brengen, is dat die gemoedelijkheid contrasteert met de tristesse van de muziek. Maar bij zo’n knuffelbeer vergeef je dat.

1 Grinderman – Rock Werchter, 3 juli 2011

Het is al vaker gezegd: rockmuziek moet gevaarlijk zijn. Nick Cave was die gekte een beetje kwijt geraakt de laatste tien jaar. Gelukkig realiseerde hij dat zelf ook: met Grinderman gingen alle remmen los.De tweede plaat was teleurstellend, op het podium blies de Australiër iedereen compleet om ver. Leuke roze pakken trouwens!

2 comments

  1. Je bent me voor! Ik ben mijn jaarlijstjes aan het voorbereiden en beste optredens was er ook eentje..

  2. Zo, dit moet ik even laten bezinken hoor, Elbow ophemelen en Portishead afbranden….

Comments are closed.