Type and press Enter.

Het sneeuwbaleffect

De hele discussie over de toekomst van de krantenwereld lijkt onderhevig te zijn aan het sneeuwbaleffect. Collega Leon Krijnen postte enkele weken geleden op zijn weblog (en misschien ook wel in de krant…) een berichtje dat internet de toekomst heeft. Een beetje gechargeerd wellicht, bovendien kun je Leon als chef internetredactie bij onze krant verwijten dat hij voor eigen parochie preekt.
Deze week plaatste Jeff Jarvis op zijn BuzzMachine-weblog een hoogst interessant stukkie. Een van de hardste conclusies voor krantenpuristen: ‘The growth is in new media and those who aren’t growing there will die’. Leon Krijnen is hem dankbaar.
Jarvis gaat nog verder, met een lijst van aanbevelingen. Verslaggevers zouden audio-opnamen van interviews kunnen plaatsen. Foto’s. Videobeelden? Tuurlijk. En mensen moeten via reactieformulieren hun verhaal en opmerkingen kwijt kunnen. Any media anytime, in feite. Bovendien moet bijvoorbeeld een verslaggever van een regionale krant de weblogs in dat gebied lezen, interpreteren, waarderen, samenvatten. Om als gids in verwarrend internetland te fungeren.
Interessante gedachte. Neem nou bijvoorbeeld supporterssites van NAC. Daar staat het vol met nieuwtjes en geruchten. Ontzettend populair, vooral de discussiemogelijkheid, alleen hoe betrouwbaar zijn ze? Het zou interessant zijn om sites als BsideRats of De Rat te integreren in de site van je krant. En de verslaggever daarop te laten reageren. Het zou een dieper inzicht geven in hoe het voetbalwereldje in elkaar zit, welke afwegingen een journalist moet maken. Bovendien vergroot het de interactie met lezers.

Neem nu het gerucht dat Victor Sikora in de belangstelling van NAC zou staan. Nu staat daarover niets in de krant, omdat het haast onmogelijk te verifieren is. Maar is het niet interessant te lezen waarom het niet te verifieren is? Zijn zaakwaarnemer heet namelijk Rob Jansen. De beste man is gepokt en gemazeld in de internationale voetbalwereld. Ontkent alle geruchten categorisch, al zijn ze waar. Hij stond op Schiphol, klaar om naar Istanbul te vertrekken om de overgang van Van Hooijdonk naar NAC af te ronden. Maar hij ontkende in alle toonaarden. Om er denigrerend aan toe te voegen dat ‘je inderdaad alles moet checken, jongen’.
Die hoef je dus niet te bellen over Sikora. NAC-directeur Theo Mommers evenmin, die komt op het moment alleen nog met transfernieuws als het definitief is. Dus kom je in de wandelgangen terecht. Waar valt op te maken dat de Bredanaars liever Boukhari hadden gehad, maar die schijnt voorlopig niet weg te mogen uit Amsterdam. Sikora wel. NAC twijfelt echter, omdat de aanvaller meer een pure linksbuiten is dan de Marokkaan. Terwijl coach Ton Lokhoff juist zoekt naar iemand die om target man Van Hooijdonk kan zwerven.

Heeft bovenstaande toegevoegde waarde? Het geeft in elk geval een hoop achtergrondinformatie voor de lezers. Het verhoogt ook de interactie met de achterban. En het heeft een functie: de informatie op de fansites wordt beoordeeld op betrouwbaarheid. En vooral daar ligt voor journalisten ook in de toekomst wel degelijk een functie.
De discussie over de toekomst van de krant is voorlopig dus nog niet uitgewoed. Jeff Jarvis pookt het vuurtje slechts op. Van de buitenkant, omdat hij geen zin meer had om de logge krantenwereld van binnenuit te veranderen. Jammer. Omdat het in dat wereldje nu gewoon ongemeen spannend is.