Type and press Enter.

Elke seconde een nieuw blog

Bezoekers van deze site mogen zichzelf gelukkig prijzen. Jazeker. Pas was er een berichtje dat er tegenwoordig elke seconde ergens op de wereld een nieuw weblog ontstaat. Maar tegelijkertijd blijkt dat de goede voornemens slechts zelden worden waargemaakt: na een paar maanden is meer dan de helft van de logs al verwaarloosd, amper dertien procent neemt de moeite om meer dan een keer per maand iets nieuws op de site te zetten.
Tot die laatste, selecte groep behoort ook deze pagina. Echt enorm veel bezoek trekt hij nog niet, ook omdat de pagina vooral interessant is voor vrienden en vriendinnen. Wil je echt veel traffic genereren, dan moet je echt nieuws hebben. Zoals ik in januari merkte, toen ik als een van de eersten het tourschema van U2 te pakken had. Enkele dagen lang kwamen er honderden mensen van over de hele wereld even langs. Het is de kracht van het web: binnen no-time kun je vanuit een in principe onbeperkte markt (de hele wereld) bezoekers aantrekken.

De directie van de Wegener-kranten, waar mijn werkgever dagblad BN De Stem ook deel van uitmaakt, heeft inmiddels de strategische keuze gemaakt om te proberen zoveel mogelijk traffic te genereren richting hun websites. Het experiment met betaalde content op onze site is dus mislukt, we gaan compleet de andere kant op. Het tekent de staat van verwarring waarin de uitgeverijen verkeren. Het web ontwikkelt zich zo snel, waarbij het elke keer weer afwachten is wat succesvol wordt en wat niet.
Rss is bijvoorbeeld enorm succesvol, weblogs idem dito. Al zijn die twee nauw met elkaar verweven. Daaruit ontstond het idee om een blog over NAC te gaan maken. De plannen zijn er, aan de applicatie wordt hard gesleuteld. Kijk dus niet vreemd op als er medio september een NAC-blog is. Met nieuws, persoonlijke sfeerimpressies van verslaggevers, fotookes en misschien gaan we er wel een videoweblog (vlog) van maken. Dat is het leuke van internet: je kunt allerlei dingen proberen, het medium ontwikkelt zich razendsnel en is enorm flexibel. En niemand weet waar het naartoe gaat. Al hebben de mensen van Wired er een buitengewoon interessant stukje over geschreven.