Type and press Enter.

Gekkenhuis

Boven ons, in de schouwburg, was het volop carnaval. In de kelder van het theater was het ook een gekkenhuis. Maar dan anders.
In de FilmFoyer van Tilburg, de art cinema onder de schouwburg, draaide Folie Privee. Privegekte, vrij vertaald. Het is een in negen dagen opgenomen Waalse productie over een vrouw die samen met haar zoon en nieuwe vriend een herstart wil maken. Maar als het trio aankomt bij haar huis in de Ardennen, blijkt haar ex er nog steeds te wonen. Tegen de afspraken in. Hij wil het nog een keer proberen met haar, hij kan niet zonder hun zoon.
De spanning in huis is daardoor in Folie Privee te snijden. Alleen de aanwezigheid van het zoontje zorgt voor een klein beetje luchtigheid. Papa blijkt op die momenten een prettig gestoorde man. Op alle andere momenten is het een onprettig gestoorde man, een alcoholist, die volkomen aan het doordraaien is in zijn liefdesverdriet.
De film is pijnlijk realistisch. Zo pijnlijk dat het haast onmogelijk is om met droge ogen de zaal te verlaten. In 67 minuten steekt Folie Privee recht in het hart van de kijker. Brokeback Mountain, het verhaal over twee cowboys die verliefd op elkaar worden, liet menigeen al niet onberoerd. Folie Privee gaat, met een veel kleiner budget, nog veel verder. Verplichte kost voor cinefielen. Maar neem wel een zakdoek mee.