Type and press Enter.

Hoe konden we verliezen?

Foto Bas TimmersHét traumatische moment voor Nederlanders afgelopen jaar was waarschijnlijk de achtste finale van Oranje op het WK tegen Portugal. Op die bloedhete zomeravond in Nürnberg, waar het onweer broeide boven het Frankenstadion, zat ik zelf op de tribunes. Wat adembenemend is, al krijg je in zo’n chaotische wedstrijden nauwelijks iets mee van het spektakel. Dus heb ik de afgelopen week de opnamees gedownload om ze nog eens rustig te bekijken.
En dan ga je je dus afvragen hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.
– Waarom kreeg Boulahrouz na een minuutje of acht slechts geel voor zijn overtreding op Ronaldo?
– Waarom stond Maniche bij de 1-0 zo vrij? (antwoord: Van Bommel stond weer eens te slapen)
– Waarom kreeg Maniche na die goal geen tweede gele kaart voor het rennen naar de sintelbaan om het doelpunt te vieren?
– Waarom kreeg Oranje na 35 minuten geen penalty toen Arjen Robben in het strafschopgebied met een karatetrap op borsthoogte geveld werd?
– Waarom kreeg Costinha geen tweede gele kaart na een zware overtreding voor rust?
– Waarom was de ervaren Costinha zo dom om met een onnodige handsbal iets later wel tegen een tweede gele kaart aan te lopen?
– Waarom schoot Cocu na de pauze van zes meter de bal vrijstaand op de lat?
– Waarom kregen de Portugezen met een man minder nog kansen op de counter?
– Waarom werd het geen 1-1 vlak na rust ondanks alle kansen?
– Waarom kreeg Figo geel in plaats van rood na zijn kopstoot tegen Van Bommel? Dan had hij zich niet zo aan kunnen stellen twee minuten later en Boulahrouz zijn tweede geel bezorgen.
– Waarom komt Robben geen man meer voorbij?
– Waarom geeft Heitinga de bal niet terug aan de Portugezen na een blessurebehandeling? Het tijdrekken van de tegenstander viel tot dat moment nog redelijk mee.
– Waarom kreeg Deco geen rood voor zijn aanslag op Heitinga? (antwoord: omdat Heitinga zo unfair was geweest de bal niet terug te geven)
– Waarom deed Sneijder zo opgewonden bij het volgende opstootje?
– Waarom was Deco zo dom om tijd te rekken en zo tegen zijn tweede gele kaart aan te lopen?
– Waarom scoorde Kuijt niet één-op-één met doelman Ricardo?
– Waarom speelt Van Bronckhorst nog steeds in Oranje terwijl hij in de cruciale duels altijd faalt?

Tja. Ondanks alle zure nabeschouwingen in de pers luidt volgens mij de conclusie na een nuchtere analyse dat het Nederlands elftal de ploeg was met de betere kansen en de betere intentie. Beide teams waren even ongedisciplineerd en dom. Eén fataal moment was net zo beslissend als de beslissingen van scheidsrechter Ivanov, die vaak goed zat maar een enkele keer ook echt helemaal mis. Maar met de beste wil van de wereld kan deze nederlaag amper in de voeten van een coach geschoven worden. Al had Van Nistelrooij misschien wel gescoord, oog in oog met Ricardo. Maar ook daar krijgen we geen garanties voor. Op dus naar het WK 2010, zuur genoeg…