Type and press Enter.

De Roemeense revolutie

12:08 East of BucharestDe kogelgaten zijn nog steeds te zien op het centrale plein in Boekarest, waar in 1989/1990 de revolutie tegen Ceausescu begon. Een monument herinnert aan de doden die op die decemberavond vielen.
De film 12:08 East of Bucharest gaat over die bewuste dag. Maar het is geen dodelijk serieuze bedoening geworden: de rolprent gaat over een ietwat horkerige tv-presentator bij een lokale omroep, die met twee ooggetuigen zestien jaar na dato wil vaststellen of er in hun dorpje wel een revolutie heeft plaatsgevonden of dat die eigenlijk alleen in de Roemeense hoofdstad was geweest.
Jammer voor de presentator dat zijn studiogasten respectievelijk een ietwat seniele, oude stoorzender en een liegende dronkaard zijn. 12:08 is daarom meer een tragikomedie, een portret van het Roemeense platteland dat maar langzaam vooruit kruipt in de vaart van de Europese Unie.
Het is een omgeving waar niemand graag terugkijkt op gebeurtenissen uit het verleden. Met het hier en nu heeft iedereen het al druk genoeg. Dat leverde regisseur Corneliu Porumboiu in elk geval een zonnige toekomst op: in 2006 won zijn bij vlagen hilarische film de Camera d’Or in Cannes voor het beste regiedebuut.