Type and press Enter.

Diginews 19: Webmagazine als wereldprimeur

Soms wordt het een elektronisch magazine genoemd (bijvoorbeeld door de ANWB). Bij de Volkskrant noemen ze het een webspecial. En ‘misschien wel een wereldprimeur in de online journalistiek’.

Grote woorden voor het online magazine dat deze week online ging. Binnenkort volgen nog twee verse exemplaren (over mode en over het EK voetbal), maar deze editie gaat over Super Tuesday, de verwachte ontknoping in de Amerikaanse presidentsrace.
Met een flash-animatie en een ronkende gitaarversie van de Star Spangled Banner (het Amerikaanse volkslied) worden bezoekers verwelkomd. Wat volgt is een aanstekelijke mix van vertier (de persiflage Obama Girl), achtergrondinformatie (oud-Amerika-correspondent Paul Bril bespreekt de kandidaten) en actueel nieuws (weblogs en een nieuwsfeed).
Een enkeling noemde het magazine al ‘de toekomst van de journalistiek’. Zo ver is het nog niet, maar er zijn uit het experiment al wel enkele belangrijke lessen te trekken:
– het is een goede manier om één onderwerp te presenteren in een eigen, unieke omgeving
– het format leent zich heel goed voor video, minder voor grote lappen tekst
– je moet zorgen dat de achtergrondinfo redelijk tijdloos is, anders moet je continu updaten. En dat kost tijd, zeker met zo veel video

Zo’n webmagazine is dus geen actueel nieuwsoverzicht en geen dossier. Tussen die twee uitersten kan het zijn plek vinden: als een visueel aantrekkelijk tijdschrift, beperkt houdbaar, maar zeer geschikt voor grote evenementen. Een welkome aanvulling dus op het arsenaal multimedia-instrumenten. Let wel: een alternatief, geen vervanger.

One comment

  1. […] willen eten, is de les uit het maken van de EK-special. Het webmagazine is een wereldprimeur, schreef ik al dit voorjaar. Voor het eerst mocht ik zelf zo’n elektronisch tijdschrift samenstellen. En […]

Comments are closed.