Type and press Enter.

Open en gesloten, apps versus html5

We willen met Project Nero een digitaal tijdschrift maken. In elk geval op de iPad, besloten we, omdat het prima past bij het onderwerp. Maar bouwen we een speciale app of maken we het digizine met html5 in de browser?

Het is een dilemma waar meer partijen mee worstelen natuurlijk. Zoals bekend ben ik geen voorstander van het ‘gesloten’ business model van Apple. Niet alleen leidt het tot onnodig dure hardware, ook kost het veel tijd en geld om apps speciaal voor iPhone en iPad te bouwen. Bovendien treden Steve Jobs c.s. op als politie-agent wie wel en niet in de app store mag: een Deens tijdschrift over het concurrerende Android-besturingssysteem werd onlangs geweigerd.

Open karakter
Het belangrijkste argument tegen Apple (en de iPad en iPhone) is echter dat ze volgens mij tegen het open karakter van het internet in gaan. Innovatie op dat platform wordt juist voortgestuwd door open standaarden, op programmeurs die hun fantasie kunnen uitleven met technologieën die voor iedereen open staan.
Zeker met het langzaam oprukkende html5, waarmee je binnen de browser veel meer mogelijkheden hebt om coole sites te bouwen. Een game als Angry Birds (zie screenshot boven), dat enorm populair is op iPhone en iPad, is ook binnen de browser straks te maken.

Dilemma
Is daarmee de keus voor een digizine binnen de browser (via html5 dus) simpel? Je zou zeggen van wel, want ook op iPad’s Safari-browser krijg je dan een prima belevenis, alsof het een aparte app is. Bovendien kost het niet of nauwelijks extra geld om voor andere tablets (bijvoorbeeld Samsung Galaxy) je site geschikt te maken. Je hoeft niet te zoeken naar programmeurs die thuis zijn in Objective-C, de taal waarin iPad apps worden ontwikkeld.
Toch zie ik één nadeel. Consumenten blijken op een of andere manier bereid te betalen voor iPad apps. Daarmee zijn gezonde business modellen te ontwikkelen. Als je zo’n app binnen de browser aanbiedt, is de kans volgens mij groot dat de consument er niet voor wil betalen. Hopelijk vergis ik me, maar anders is de afweging app versus html5 een klassiek prisoner’s dilemma…

(ps ik ben bezig het design van deze site meer geschikt te maken voor de iPad, bínnen de browser. Hopelijk vind ik rond oud/nieuw wat tijd voor dat redesign)

update: interessante discussie over dit onderwerp

One comment

  1. […] versus sites Onlangs schreef ik al over de keus tussen apps ontwikkelen of sites maken. Feitelijk zie ik twee goede redenen voor apps: […]

Comments are closed.